Oštećeni serveri KBC-a Zagreb, s Rebra kažu da je sve popravljeno

01.08.2023.

Zadnja izmjena 15:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Građanska inicijativa: KBC Zagreb potpuno paraliziran

Građanska inicijativa: KBC Zagreb potpuno paraliziran

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak rekao je kako bolnica potpuno u funkciji nakon što je tijekom jučerašnjeg dana došlo do nestanka struje i oštećenja servera. Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro ranije je upozorila da je KBC Zagreb potpuno paraliziran, da liječnici pacijente samo gledaju, a liste čekanja se gomilaju.

- Tijekom jučerašnjeg dana stradala je, odnosno nešto se dogodilo u trafostanici. Došlo je do nestanka struje, strujnog udara, što je oštetilo naše servere. Sve je popravljeno, sređeno i sve radimo, odgovorio je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak. Pri tome je potvrdio kako je sada sve u funkciji.

Dodao je kako je strujni udar "oštetio servere, što nije mala stvar, ali sve je dovedeno u red. Bolnica je funkcionirala i najnormalnije sve ovo vrijeme". Upitan kada su problemi riješeni, odgovorio je - prvi puta oko 2 ujutro, a zatim se još nešto popravljalo te je tijekom prijepodneva sve dovedeno u red.

Građanska inicijativa: KBC Zagreb paraliziran

Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro upozorila je ranije da je KBC Zagreb potpuno paraliziran jer ne radi bolnički informatički sustav nakon što je jučer poslijepodne u dva navrata nestalo struje po nekoliko minuta radi prespajanja trafostanice. Naveli su kako je obustava struje oko 14 sati zahvatila glavnu državnu bolnicu KBC Zagreb - Rebro, "kada su se svi aparati pogasili, a paralelni sustavi se nisu uspjeli aktivirati".

- Danas, ni nakon 19 sati od incidenta, i dalje ne radi bolnički informatički sustav. Ne može se printati, obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi, nema rendgena. Situacija je zanimljiva i u operacionom bloku, kako javljaju pacijenti i djelatno osoblje, istaknuli su iz Inicijative. Ustvrdili su kako liječnici pacijente samo gledaju, dok se liste čekanja ponovno gomilaju.

- Uz najave sve češćih oluja i nevremena, na prekid opskrbe električnom energijom su svakako trebali biti spremni u KBC-u, naročito u izvanrednim okolnostima u kojima se nalaze, poručili su iz Inicijative. Naveli su kako je KBC Zagreb radi nadolazećih rokova povlačenja sredstava iz NPOO-a prostorno ograničen na minimum uz tekuće građevinske radove.

Ni ministar niti ravnatelj ne informiraju javnost


- U glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos i ne zna se tko je odgovoran. Ni aktualni ravnatelj, koji to izvjesno prestaje biti od rujna 2023., ni aktualni ministar se ne javljaju, ne objašnjavaju situaciju niti preuzimaju odgovornost, poručuju iz Inicijative.

Taj isti KBC Zagreb trebao bi uspješno upravljati s postrojenjem koje uključuje spalionicu visokog rizika u urbanoj zoni centra Zagreba ili uspješno upravljati složenim procesima optimizacije gospodarenja otpadom.

Pri tome ovo je već druga takva situacija u jedva 15 dana za ministra zdravstva, kažu u Inicijativi navodeći probleme u funkcioniranju "zastarjele informatičke opreme HZZO-a".

- Građani Maksimira protive se površnom, neprofesionalnom i za građane kobnom upravljanju glavnom državnom bolnicom. Naročito u okolnostima gdje ni ministar niti ravnatelj ne informiraju javnost i ne preuzimaju odgovornost za neadekvatno upravljanje, rekla je Iva Dim iz Građanske inicijative - Stop spalionici Rebro.

Također, nemaju informaciju je li KBC Zagreb potpuno odustao od projekta spalionice jer ni KBC niti Ministarstvo zdravstva nisu odgovorili na brojne upite građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!