07:49 / 03.04.2019.

Autor: HRT

Građanske inicijative: Nezakonito protjerivanje migranata

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanske inicijative Are You Syrious, Dobrodošli i Centar za mirovne studije ispred sjedišta MUP-a predstavili su izvještaj o nezakonitim protjerivanjima migranata.
Nevladine udruge za zaštitu izbjeglica objavile su peti izvještaj o nasilnim i nelegalnim protjerivanjima izbjeglica iz Hrvatske i sustavnom kršenju ljudskih prava na granicama EU-a, zahtijevajući od nadležnih, poput ministra unutarnjih poslova i načelnika Ravnateljstva policije da prestanu selektivno i zlonamjerno interpretirati hrvatsko i europsko zakonodavstvo.

Kolektivna, nezakonita i nasilna policijska protjerivanja izbjeglica na granicama Hrvatske nastavljena su bez obzira na uporna upozorenja brojnih međunarodnih i domaćih organizacija, ustvrdili su predstavnici udruga Centar za mirovne studije, Are you Syrious?, Inicijativa Dobrodošli i ICS (Italian Consortium of Solidarity) na konferenciji za novinare ispred sjedišta MUP-a u Zagrebu.

Tea Vidović iz Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli ističe da se takve stvari zasigurno događaju i da više nitko ne propituje je li to istina ili nije.

- Sva svjedočanstva ukazuju da se događa sustavno i organizirano kolektivno protjerivanje izbjeglica s teritorija EU-a, rekla je Vidović.

Izvještaj, uz svjedočanstva, donosi i pravnu analizu koja ukazuje kako se hrvatsko i europsko zakonodavstvo treba interpretirati, odnosno zašto je djelovanje MUP-a nezakonito.

Ustvrdila je pritom da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u prosincu 2017. netočno rekao da osoba ne može ilegalno ući u Hrvatsku i zatražiti azil, jer po zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti osobe može jedino tako tražiti međunarodnu zaštitu.

- Također, netočna je izjava načelnika uprave za granicu Ravnateljstva policije Zorana Ničena koji je rekao da osoba ne može tražiti međunarodnu zaštitu kad dođe na granicu, dodala je Vidović.

Antonija Potočki iz udruge Are You Syrious? rekla je da nastupaju u ime oko 10.000 žena, djece i muškaraca koji su samo prošle godine protjerani iz naše zemlje.

- Mnogi od njih su iskusili "hrvatsku dobrodošlicu" koja, prema brojnim iskazima, uključuje brutalno premlaćivanje pendrecima, šakama i nogama, skidanje do gola, oduzimanje vode i hrane, prijetnju oružjem, pucanje, krađu i uništavanje osobnih stvari, ilegalna i nasilna protjerivanja obitelji, maloljetnika, bolesnih i starijih osoba, rekla je Potočki.

- Je li to sudbina koju želimo ljudskim bićima, je li to dobrodošlica koju smo za vrijeme našeg rata 1990-tih doživjeli u europskim zemljama, dočekuju li nas tako i danas? Nismo li kao građani Hrvatske ti koji bi prvi trebali razumjeti i poistovjeti se s iskustvima izbjeglištva, neizvjesnosti s odlaskom voljenih u drugu državu, s novim počecima, upitala je Potočki.

Izvještaju su se priključile organizacije iz regije poput APC-a iz Srbije, Legisa iz Makedonije te ICS-e iz Italije, koji su unijeli u izvještaj svoja saznanja o događajima na granicama, što pokazuje da se nasilje ne događa samo u Hrvatskoj nego i na teritoriju cijele EU.

Matej Iscra iz ICS-a izvijestio je kako je njegova organizacija prikupila svjedočanstva nekoliko tražitelja azila o nezakonitim protjerivanjima talijanske policije u razdoblju od lipnja do listopada 2018. U svim slučajevima došlo je do snažne arbitrarnosti talijanske policije i činjenice da se radilo o lančanom protjerivanju, odnosno da je talijanska policija migrante predala slovenskoj policiji, a slovenska hrvatskoj koja ih je vratila u Bosnu i Hercegovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!