14:11 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Građanski odgoj u školama cijele Primorsko-goranske županije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U riječkim osnovnim školama Građanski odgoj je eksperimentalno uveden prije dvije godine, u pete razrede šest škola, a od ove godine u sve škole.
Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj potpisan je u Rijeci između Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a podrazumijeva prijenos iskustava u provedbi Građanskog odgoja u riječkim osnovnim školama na druge škole kojima je osnivač županija. 

Time će Primorsko-goranska županija biti prva županija u Hrvatskoj u kojoj će se provoditi program Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, rekao je župan Zlatko Komadina.

Županija je osnivač 32 osnovne škole, a nastojat će proširiti program Građanskog odgoja i u preostale škole na području županije kojima su osnivači gradovi Opatija i Crikvenica, kazao je. Komadina je istaknuo da je Rijeka i u ovoj inicijativi pokazala da je prva te da, dok se u državi očekuje provedba kurikularne reforme, Rijeka djeluje. Najavio je da će se Građanski odgoj u županijske škole uvoditi postupno, ovisno o mogućnostima škola, ali i izrazio nadu da će se s početkom sljedeće školske godine uvesti u sve 32 škole.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se u tom predmetu uči o vrijednostima društva i civilizacijskim dometima, a ne o ideologiji koje su, kako je ocijenio, u Hrvatskoj potisnute u posljednjih 25 godina. Rijeka se odlučila na uvođenje ovog programa jer priča o uvođenju Građanskog odgoja na državnoj razini predugo traje, te nema političke volje da se to provede, kazao je. 

U riječkim osnovnim školama Građanski odgoj je eksperimentalno uveden prije dvije godine, u pete razrede šest škola, a od ove godine u sve škole. 

Grad Rijeka je sličan sporazum o prijenosu iskustva uvođenja Građanskog odgoja potpisao s Gradom Siskom, dogovoren je sastanak s predstavnicima Čakovca te s Istarskom županijom, rekao je Obersnel, izrazivši nadu da će se na ovaj način provedba tog programa proširiti cijelom zemljom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!