14:33 / 19.01.2018.

Autor: HRT

Gradnja crkve u kotaru Split 3 podijelila građane i političare

-

-

Foto: - / -

Zagovornici gradnje kažu da crkvu čekaju više od 20 godina, protivnici pak ističu da je crkva posljednje što u naselju treba graditi.
Najavljena gradnja crkve u splitskom kotaru Split 3 podijelila je građane i političare. Na zboru građana koji je sazvala stranka Pametno, atmosfera je bila na rubu incidenta: zagovornici gradnje kažu da crkvu čekaju više od 20 godina, protivnici pak ističu - posljednje što ondje treba graditi je crkva.

Prema urbanističkom planu ondje ima mjesta za parkiralište, tržnicu i crkvu. U Splitu 3 živi 30 tisuća ljudi, više od pola njih su vjernici. Predsjednik kotara kaže - mišljenja građana moramo čuti, ali gradnja crkve odavno je predviđena. Kotarsko članstvo SDP-a priziva referendum i javnu raspravu, crkvu ne vide u Splitu 3. Mostovci su za crkvu, iako su im prioriteti zelene površine, vrtić i parkirališta. Nije dobro da se politika upliće u pitanje gradnje crkve, stajalište je Nadbiskupije.

Struka je arhitekturu Splita 3 odavna visoko vrednovala. Nisu protiv gradnje crkve, ali predložene gabarite smatraju prostorno neprimjerenima. Urbanistički planovi koji se provode rezultat su davnih istraživanja. Struka smatra da se ovakvi nesporazumi mogu izbjeći tek kada se naprave nove prostorne analize.

Dodajmo i da iz Splitsko-makarske nadbiskupije poručuju da su žalosni zbog ideoloških rasprava i da je gradnja crkve na tom prostoru predviđena prije više od 25 godina. Je li riječ o ideološkim podjelama i što je pozadina sukoba, pitali smo gošću Studija 4 Marijanu Puljak iz stranke Pametno.

"Organizirali smo javnu tribinu u kotaru o izmjenama prostora. Doveli smo predstavnicu struke, arhitekticu, koja je iznijela niz stručnih primjedbi na izmjene prostornog plana. Od toga da nedostaju tehnički detalji u samoj dokumentaciji do primjedbi na položaj i gabarite crkve i toga da nedostaju zaustavne trake uz tržnicu. Niz stručnih primjedbi htjeli smo prezentirati građanima i pozvati ih da se i oni aktiviraju te, ako imaju primjedbi, podučiti ih kako se uključiti u javnu raspravu i na zakonski način primjedbe iznijeti odjelu urbanizma u gradu Splitu", rekla je.

"Vidjeli ste u što se to pretvorilo. Rasprava je bila na rubu incidenta", dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!