Gradnja novih i rekonstrukcija postojećih prometnica

19.06.2023.

20:56

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Gradnja novih i obnova postojećih prometnica

Gradnja novih i obnova postojećih prometnica

Foto: HTV / HRT

Planirana je izgradnja dviju novih prekograničnih prometnica s Mađarskom ukupne vrijednosti 8 milijuna eura. Pokreće se i postupak s Bosnom i Hercegovinom o održavanju i rekonstrukciji mosta Dvor - Novi Grad.


Most preko Une više nije tako siguran za promet. "Hrvatske ceste" pripremaju procjenu troškova nužne rekonstrukcije. Most je već sada usko grlo. Petkom nastaju gužve kada se oni koji rade u Austriji i Sloveniji vraćaju u Bosnu.

- Isto tako nedjeljom se vraćaju nazad. I tako da mi 3 dana nemamo normalnu komunikaciju, rekao je načelnik općine Dvor, Nikola Arbutina.

Mještani žele što bržu obnovu i pribojavaju se stvaranja problema.

- Naravno da stvara jer onda moramo pješke, ne možemo sa autom preći. Često, pošto živim ovdje. Vjerojatno ne bi pošto ja ne prelazim često puta, rekli su neki od građana.

Mnogo se očekuje od dvije nove prometnice prema Mađarskoj. U Baranji, s mađarske strane, cesta je odavno stigla do granice.

Povezivanje turistima zanimljivih mjesta


Dovršetkom hrvatskog dijela, povezat će se dva mjesta zanimljiva turistima. Vinogorje na Banovu brdu i mađarski Vilanj.

- Ono će sad, s ovom cestom, za tridesetak kilometara skraćeno biti do Villanyja. To je također poznato vinorodno područje. Znači, ova cesta općenito će donijet do poboljšanja života u općini Popovac gdje će doći do razvoja turizma, rekao je zamjenik načelnika općine Popovac, Zoran Milošević.

Ovih dana rješavaju se pripremni detalji vezani za novu prometnicu. 

- Ruta ustvari te ceste budući da cesta kao takva ne postoji na tom dijelu. Znači treba sada i krenuti sa svom potrebnom dokumentacijom, dodala je Lejla Ševo, ravnateljica Županijske uprave za ceste u Osijeku.

Ova, kao i cesta u Podravini između Gotalova i susjednog mađarskog mjesta Zakanjija, vrijedna 3 milijuna eura, planiraju se financirati kroz program prekogranične suradnje Interreg 6-A Mađarska-Hrvatska. U Podravini sve ozbiljnije računaju i na turizam. 

- Sloboda kretanja ljudi i roba je itekako važna i mi smo zainteresirani i u tom dijelu, a za nas je isto tako u ovom graničnom dijelu i zbog sigurnosti u prometu, zaključio je načelnik općine Gola, Stjepan Milinković.

Tako bi i dosadašnji poljski putovi, poput ovog, trebali postati sigurnije prometnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!