Bakar raskopan, zbog radova sve češći padovi i ozljede građana

15.06.2023.

07:05

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Gradnja vodno-komunalna infrastrukture u Bakru

Gradnja vodno-komunalna infrastrukture u Bakru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već više od godinu dana Grad Bakar veliko je gradilište. Gradi se nova vodno-komunalna infrastruktura, vrijedna gotovo 8 milijuna eura. Radovi su bili prijeko potrebni, no otežali su svakodnevicu mještana. Prokopana je glavna prometnica duž cijeloga grada, a radni strojevi na svakom su koraku. Mještani upozoravaju da su zbog građevinskih radova sve češći padovi i ozljede i traže bolju sigurnosnu zaštitu. 

Građani i automobili kreću se raskopanim ulicama, buka radnih strojeva i prašina njihova je svakodnevica. 

- Mi smo već godinu dana raskopani i tako sve stoji i po tim grotama vozimo, hodamo, to se skliže, to se pada, to je katastrofa i ne vidimo kraja, kazali su Željko i Alenka Mršić, stanovnici Bakra.

U tijeku su radovi na gradnji novog vodovoda i kanalizacije, uređaja za pročišćavanje voda i podmorski ispust. 

- Pet puta nam je teže sada živjeti u radu, vidjeli ste me kako nosim stvari. Možda bi moglo malo brže, ali ima i jedan problem što i povjesničari moraju odraditi svoj posao, kazao je Ante Lučić, stanovnik Bakra.

Zastoji zbog arheoloških istraživanja

Manji zastoji u radovima upravo zbog arheoloških istraživanja. 

Stoga će dio radova biti gotov sredinom ljeta, a dio tek iduće godine. 

- I ja sam svakodnevno u Bakru, prolazim gradilište, ima prašine, buke, ograda koje moramo zaobilaziti, ali jednostavno ne možete na drugačiji način izvesti ovakve radove, ovako veliki projekt, poručio je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra.

Kapitalni je ovo gradski projekt. Voda za piće išla je kroz ovakve, azbestne cijevi, a kanalizacija se slijevala izravno u more. Radovi su potrebni, no građani upozoravaju na učestale ozljede i padove i traže bolju zaštitu gradilišta.
 

- Gradilište je zaštićeno sukladno mjerama Zaštite na radu, međutim mi nismo u situaciji da građanima zabranimo ulazak na gradilište zato što određene dionice moraju proći da bi došli do svojih kuća i poslovnih objekata, izjavio je Andrej Marochini, direktor KD Vodovod i kanalizacija.

Slijedom informacija kako je riječka traumatologija puna polomljenih pacijenata s bakarskog područja, iz riječkog KBC-a poručuju u godinu dana na Zavodu za traumatologiju bilo je 6 pacijenata sa šireg bakarskog gradskog područja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!