12:28 / 11.06.2019.

Autor: B.V./HRT

Gradonačelnica Supetra: Kad bi svaki političar osudio nasilje, onda ovo ne bi bila senzacija

-

-

Foto: - / -

Gradonačelnica Supetra osuđuje nasilje, tuži ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ne želi prihvatiti odluku Ministarstva da se problemi otpada rješavaju usput.
Nakon što je u nedjelju popodne nakon nogometnog turnira Torcida kup u Supetru na Braču nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina, jer je netko iz skupine napadača tražio "gdje su Srbi", gradonačelnica Supetra Ivana Marković osudila je napad i povukla potpis s pokroviteljstva tog sportskog događaja.

- Uhićeni zbog sumnje da su napali više osoba u Supetru na Braču

- Mislim da sam reagirala kao svaka normalna osoba, pogotovo što sam kao gradonačelnica Supetra odgovorna za funkcioniranje grada i svega onoga što se u gradu događa. I stvarno mi je bilo teško da se ovaj incident dogodio u gradu Supetru na početku sezone, a pogotovo da se to dogodilo nad radnicima koji su došli zaraditi svoj kruh u našem gradu - počinje razgovor Ivana Marković.

- Ja sam jučer primila te momke i curu, to su zaista mladi ljudi, 19, 20 godina. Bili su i oni potreseni i ja, i smatram da je moja reakcija bila primjerena. Ono što me žalosti jest da je jedna ovako normalna reakcija izazvala takav interes javnosti. Kao da je to nešto čudno. Međutim, smatram da Grad Supetar ne može biti pokrovitelj nekog natjecanja, događaja, čiji posjetitelji ili sudionici reagiraju na ovakav način, izazivaju incidente i sudjeluju u tučnjavama. Tako da ne vidim ništa sporno u toj odluci - rekla je Marković jutros u HRT-ovu Studiju 4.

- Prije par dana dobila sam zahtjev za donaciju ovog Torcida kupa, potpisala sam odluku koju su službe pripremile i nakon mog saznanja o ovom napadu, tu odluku sam i povukla. Isto tako moj stav i stav Grada je da se ne dopusti korištenje sportskih terena za buduće ovakve događaje u gradu Supetru.Vatrogasac teško ozlijeđen


Napadnute osobe od mase je štitio vatrogasac koji je u tom metežu zadobio višestruku frakturu nosne kosti te je prevezen u splitsu bolnicu. Prema  informacijama koje prenosi portal Index, dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Splitu kvalificirala je kazneno djelo počinjeno protiv 26-godišnjeg supetarskog vatrogasca koji je branio napadnute sezonske radnike srpske nacionalnosti, kao teško tjelesnu ozljedu.

Kakvu poruku taj incident šalje javnosti o sigurnosnoj situaciji u gradu na početku sezone? Gradonačelnica kaže da nasilju u tom gradu nema mjesta.

- Mi smo šokirani ovim napadom. Zaista smo zgroženi. Nije uobičajeno da se ovako nešto događa u našem gradu. Oduvijek smo bili grad koji je prihvaćao ljude iz svih dijelova Hrvatske, iz regije, iz svijeta, otvoreni smo prema svima. Tko god želi doći posjetiti naš grad, doći živjeti, raditi, vrata grada Supetra su širom otvorena - kazala je Marković.Dodaje da bi u sezoni, kada je poveći broj gostiju i kada dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske, iz regije i svijeta, veći broj policijskih službenika svakako bio potreban gradu.

- I onda se uvijek vraćamo na problem koji svi imamo na razini države, a to je mali broj policijskih službenika koji jednostavno ne mogu s jednom policijskom postajom prekriti cijeli Brač, jer nema dovoljno ljudi. Ali to je problem s kojim se susreću sve male sredine, pogotovo otočne - objašnjava.

Ona, čini se, ne kalkulira, a ima poruku i za druge političare.

- Kompromisa nema. Napad se dogodio u našem gradu, mene je žalostilo da su sudionici takvog sportskog događaja izazvali tu tučnjavu, i meni je svejedno je li netko predstavnik Torcide, jednostavno taj čin je za osuditi i mislim da,  ako svaki političar i javna osoba nastupi na takav način, reakcije kao što su moje ne bi bile neka senzacija u ovoj državi - poručuje.Nedjeljni referendum u Supetru pao u drugi plan zbog incidenta

U nedjelju je u Supetru održan referendum, kojim su se stanovnici pokušali oduprijeti da sve smeće s otoka završi baš u njihovu gradu. 

- Više je koraka povučeno, ističe Marković, a jedan je i taj da je Gradsko vijeće izglasovalo referendum, a pitanje je bilo žele li građani da se otpad s cijelog otoka odlaže na područje grada Supetra.

Bio je potreban izlazak 50%+1 građanina da bi referendum bio obvezujući.

- Nažalost, nama je tu falilo 3%, ali od onih koji su odlučili 99,33% se složilo s odlukom Gradskog vijeća, što potvrđuje i ovaj stav da jednostavno ne možemo dopustiti da se otpad s čitavog otoka Brača deponira u našem gradu. Zašto? Prije svega kao grad Supetar već 6 godina smo radili na dokumentaciji sanacije deponija, mi smo ishodili građevinsku dozovolu i sad smo u postupku nabave izvođača radova.

Sve studije su rađene za grad Supetar, a nikad u obzir nije uzet cijeli otok Brač.

- Zamislite situaciju, mi trebamo prihvatiti otpad, količine se udvostručuju, a projekt je rađen na sasvim drugim temeljima i ne mogu prihvatiti objašenjenje Ministarstva da ćemo probleme rješavati usput jer je nama 6 godina trebalo da dokumetaciju napravimo po zakonu kako treba. Ono što me najviše ljuti je objašnjenje ministra, a to je da se zatvaraju oni deponiji koji su najmanje radili, i pravdaju pred Europskom unijom. Odluka na otoku Braču je neprovediva, neprovediva je iz razloga što je upitno otvaranje regionalnog centra kad će to biti, neke projekcije govore 5 do 6 godina i ja jednostavno mogu postaviti pitanje što ćemo mi s tim cijelim otpadom kad dođe u grad Supetar, kad mi po projektnoj dokumetaciji imamo privremenu plohu za deponiranje otpada grada Supetra narednih toliko i toliko godina.

To je jedan od razloga i zašto je podignula tužbu protiv ministra Ćorića, pokrenula je ocjenu ustavnosti odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja deponija, a u četvrtak bi Gradsko vijeće trebalo donijeti odluku o pokretanju još jedne tužbe, a to je ocjena zakonitosti. Dodaje i kako je na nedavnom sastanku Udruge gradova niz gradonačelnika i načelnika izrazilo nezadovoljstvo baš na ovoj temi, a postupak ocjene ustavnosti pokrenuo je, kaže, i gradonačelnik Biograda na Moru. Gradonačenica tvrdi - izjava ministra Ćorića da je referendum deplasiran uvreda je za stanovnike Supetra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!