16:23 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Gradonačelnici i načelnici otoka Krka protiv plutajućeg LNG terminala

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za 3. ožujka najavljeno je potpisivanje peticije i prosvjed u Rijeci.
Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je da je kordinacija svih sedam gradonačelnika i načelnika otoka Krka jednoglasno poduprla stajalište Općine Omišlja da predloženi projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju nije prihvatljiv te kako je s tim u vezi poduprla općinu u svim pravnim i političkim postupcima pred domaćim i međunarodnim institucijama te je za 3. ožujka najavila potpisivanje peticije i prosvjed u Rijeci.

Ahmetović je rekla da su na koordinaciji razgovarali o "izmjeni odluke o strateškom projeku LNG terminala, gdje je Vlada na zanimljiv način ugurala riječ 'plutajući' kako bi, kako je i sama rekla, izbjegla sudske tužbe, što već indicira da je takav postupak i sam plutajući LNG terminal nezakonit".

Istaknula je kako strepe zbog najavljenog donošenja lex LNG, posebnog zakona koji bi "doslovce derogirao postojeće zakone", te da su "posebno zabrinjavajuće izjave premijera Andreja Plenkovića, gdje kaže da će se njime regulirati imovinskopravni odnosi, studija utjecaja na okoliš i davanje koncesije".

Dodala je da je sve to već regulirano zakonskim propisima i kako nema razloga za donošenje lex LNG, osim ako se ne želi zaustaviti zakonska regulativa kako bi se ostvario nečiji interes, te da se još pitaju je čiji to interes.

Istaknula da općina Omišalj ni od jedne domaće institucije kojoj se obratila u vezi s tom problematikom nije dobila odgovor, pri čemu je navela Vladu, premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministarstva turzima, zaštite okoliša te kulture. "Ovo je poziv i znak gospodi koju sam navela da ovo nije problem općine Omišalj i da ta općina nije usamljena u stavu da je plutajući terminal zakonski, ekonomski i ekološki problematičan, potpuno štetan za Omišalj, otok Krk i Primorsko-goransku županiju, pa i Hrvatsku", dodala je.

Ahmetović je rekla i da je koordinacija jednoglasno odlučila poduprijeti općinu Omišalj u svim pravnim i političkim postupcima pred domaćim i međunarodnim institucijama. "Osim toga, s obzirom na to da se naš glas ne čuje i da se najavom zakona možda kalkulira i s oduzimanjem ovlasti lokalnim jedinicama, mi ćemo kao kordinacija pokrenuti i ono što možemo na temelju zakona o referendumu peticiju, to jest predstavku građana na razini Primorsko-goranske županije", istaknula je, dodajući da će "predstavka početi 3. ožujka velikim prosvjedom na riječkome Korzu".

Pozvala je sve građane da im se pridruže i kažu što imaju u zaštiti svojih interesa jer su to osobni interesi stanovnika Hrvatske i Primorsko-goranske županije i trebaju zaštititi svoj kraj. "Vjerujem da će Vladi ipak nešto značiti imena onih koji za njih glasuju i omogućuju da Vlada radi, prima plaću i raspolaže njihovim sredstvima", istaknula je.

Također je istaknula kako su, za su razliku od domaćih, općini Omišalj odgovorile međunarodne institicije te da su se obratili europskoj agenciji INEA, koja je osigurala 102 milijuna za projekt, izravno Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, zatim Svjetskoj banci, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Europskoj investicijskoj banci kao onima koji su u medijima izjavljivali da će financirati projekt ako se budu ostvarile sve pretpostavke. Rekla je da su te institucije odgovorile i pozvale općinu da ih i dalje izvješćuje o svemu te da će budno pratiti poštuju li se u sklopu investicije domaći propisi i direktive Europske unije.

U ime stanovnika Omišlja i šire Ahmetović je poručila premijeru Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana na energetskoj konferenciji izjavio da nismo naslijedili zemlju od predaka, nego je posuđujemo od potomaka, da se to - "kad se radi mimo svih zakonskih propisa, mimo volje stanovništva otoka Krka, zove otimačina, a ne posuđivanje".

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da su koordinacijom htjeli pokazati snagu i jedinstvo te kako su sva predstavnička tijela na otoku jedinstveno odlučila da projekt plutajućeg terminala nije prihvatljiv na način na koji se predlaže, da je tako zaključila i Županijska skupština te da je cijela politička zajednica regije u tome jedinstvena.

"Nikakvim lex specialisom Vlada nas ne može ignorirati u nametanju svojih rješenja primorsko-goranskoj regiji", istaknuo je, dodajući kako i danas smatraju da dio prostora trebaju dati za zajednički razvoj Hrvatske, ali ne tako da se uništava sve od čega otočani žive. "Ne može se graditi  LNG terminal tako da se onečišćuje more, da se ribarima onemogućava egzistencija, da turistički sektor posve propadne", istaknuo je i dodao kako se može razgovarati o LNG industriji "u sinergiji s drugim djelatnostima" te da jedino tako mogu biti partneri Vladi u realizaciji tog projekta.

Vasilić je rekao i da Europska povelja i hrvatski Ustav ne predviđaju mogućnost da Vlada nameće lokalnoj zajednici projekt koji ne želi te da bi se u Hrvatskoj trebala uspostaviti komunikacija između razina vlasti, da svi razgovaraju o projektu koji je potreban i koji se na otok može smjestiti.
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!