15:01 / 24.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Gradonačelnik Čakovca u samoizolaciji

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, arhiva

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Bio je na sastanku ugostitelja, na kojemu je među ostalima bio i muškarac za kojega je jučer potvrđena zaraza.
Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač je u samoizalaciji jer je prošlog tjedna imao kontakt s prvom i zasad jedinom osobom iz Međimurja kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom.

-Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

Kovač je danas sa svog Facebook profila poručio kako je bio na sastanku ugostitelja, na kojemu je među ostalima bio i muškarac za kojega je jučer potvrđena zaraza.

Naveo je kako je sastanak održan na inicijativu ugostitelja, a vezano za zatvaranje ugostiteljskih objekata u Čakovcu, ističući da su takvi sastanci u opisu radnog mjesta gradonačelnika.

Naglasio je kako nitko tada nije znao da je osoba zaražena, a svi sudionici sastanka su sada u samoizolaciji.

Župan Matija Posavec je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite rekao kako je zbog kontakata sa zaraženim u Međimurju izolirano 75 osoba.

Testirane su i supruga zaraženoga te voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca, ali su oba nalaza negativna, no i dalje će obje biti pod mjerama samoizolacije.

Posavec je rekao kako zasad u županiji nema novozaraženih, ali da je jučerašnji prvi slučaj "sve šokirao".

- Dokaz je kako pojedinac može ugoroziti cijeli zdravstveni sustav u koji smo toliko ulagali i koji smo sačuvali, istaknuo je i dodao kako je ovo poruka svima koliko treba biti odgovoran.

- Badava sve mjere preventive, sva ulaganja ako ćemo imati neodgovorne pojedince koji ne shvaćaju važnost i ozbiljnost situacije, poručio je i pozvao građane da  prijavljuju osobe koje krše samoizolaciju, u kojoj je preko tisuću osoba.

Zaraženi muškarac je zadnjih tjedana bio u Austriji, a u Međimurje se vratio 11. ožujka kada su, rekao je Posavec, mjere na granici bile uobičajene.

- U samoizolaciju je otišao 20. ožujka jer se nije osjećao dobro, "a sve izvide je li osoba kršila samoizolaciju istražit će policija, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!