17:29 / 31.12.2020.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice: Hitno treba sanirati dimnjake

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Gradonačelnik Dalibor Bišćan zahvalio se svim volonterima koji pomažu na terenu, ali i svima koji su poslali humanitarnu pomoć.
Stanje je i dalje dramatično u Sisku. Humanitarna pomoć pristiže iz svih krajeva hrvatske i inozemstva, a na terenu su djelatnici Crvenog križa i brojni volonteri. Stiglo je dovoljno hrane i higijenskih potrepština, ali nedostaje grijalica i kontejnera, kazala je HRT-ova reporterka Iva Magušić Dumančić za Regionalni dnevnik.

➡️ HRT uplatio donaciju za pomoć stradalima u potresu i pokrenuo svoju humanitarnu akciju UZ NAS NISTE SAMI
➡️ Hrvatska vojska postavlja kontejnere u selima u okolici Gline
➡️ Petrinja - razmišlja se i o režijama i kreditima najugroženijih

Jako puno ljudi nije napustilo svoje domova, spavaju u automobilima. Većinom su to obitelji s malom djecom. Osim toga, rekla je HRT-ova reporterka, potrebna im je i psihološka pomoć.

Grad se raščišćava, sve raspoložive službe su na terenu i rade na sanaciji objekata - skidaju se oštećeni crjepovi i dimnjaci. Teško je i u Hrvatskoj Kostajnici, na što je apelirao gradonačelnik Dalibor Bišćan.

- Radimo sve što je u našoj moći s našim dobrovoljcima. Zahvaljujem svim volonterima, mladima i dobrim ljudima koji šalju pomoć. Toliko je toga došlo da smo odlučili drugim općinama kroz udruge prosljeđivati dalje, rekao je gradonačelnik.

- Najviše sam zahvalan što nemamo žrtava. Imamo kvarova na dimnjacima, koji će zbog kiše morati biti što prije sanirani da ne bi došlo do većih oštećenja, to je sada najveći problem. U domu zdravlja je ključno da se ponovno provjeri statika, on mora biti u funkciji, dodaje.

Gradonačelnik je rekao kako mnogi stanovnici nisu u svojim kućama nego spavaju u autima. Iza njih su neprospavane noći, a straha izazvanog nizom potresa ne mogu se riješiti.

Od države će dobiti 500.000 kuna pomoći što će, kaže Bišćan, biti dovoljno za početak obnove.

- Uvijek je bolje što više. Zahvalni smo na tome, bit će za nužne stvari da se riješe i da imamo najosnovnije. Ovo sigurno neće završiti u mjesec dana, zaključio je gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!