14:14 / 19.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Gradonačelnik Ivanca M. Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora napustio je s više od 200 članova ivanečke podružnice Hrvatsku narodnu stranku navodeći kao razlog nezadovoljstvo politikom stranačke središnjice.
Gradonačelnik Ivanca i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić s više od 200 članova ivanečke podružnice napustio je Hrvatsku narodnu stranku, izvijestio je u četvrtak u priopćenju navodeći kao razlog nezadovoljstvo politikom stranačke središnjice.
➡️ Plenković: Nema područja u kojem nismo učinili više od SDP-a
➡️ Dumbović: Nova šteta nakon jutrošnjeg potresa, nema ozlijeđenih
➡️ Šterc: Demografska slika Banovine je tužna

Iz HNS-a su istupili gradonačelnik s oboje svojih zamjenika, predsjednica Gradskog vijeća i ostalih šest vijećnika, svi predsjednici stranačkih ogranaka, 21 od 22 člana Predsjedništva Podružnice HNS-a Ivanec, predsjednica Ženske inicijative, 25 predsjednika vijeća mjesnih odbora, a Ivanec ih ima 30, sa svim članovima vijeća iz redova HNS-a, što je ukupno više od 200 članova, navodi se u priopćenju.

Oni će, kako su poručili, svoj rad nastaviti kao nezavisni vijećnici. HNS napuštamo duboko razočarani politikom središnjice u kojoj su osobni interesi pojedinih članova ispred interesa stranke, gdje stranačka tijela gotovo uopće ne funkcioniraju, gdje nema komunikacije vrha stranke s članovima i gdje su sve prepoznatljive politike HNS-a dokinute, stoji u priopćenju.

Potpisnik priopćenja Batinić ističe da birači na parlamentarnim izborima nisu honorirali dotadašnje politike HNS-a, a još manje koaliciju s HDZ-om. Dodaje da nije napravljena dubinska analiza rezultata i da su, bez šire rasprave i analize, bivši predsjednik stranke Predrag Štromar i Predsjedništvo samostalno donijeli odluku o nastavku koalicije s HDZ-om smatrajući velikim uspjehom osvajanje jednog mandata u Saboru.

Batinić navodi i da je tijekom kandidacijskog postupka za predsjednika stranke bio teško opstruiran i spriječen da predstavi svoju viziju vođenja HNS-a. Najavio je da će članovi izašli iz HNS-a nastaviti svoj rad kroz kandidaturu na predstojećim lokalnim i na izborima za mjesne odbore.

Županijski HNS: Pojedinci se izgleda ne mogu pomiriti s onim što želi većina
Na priopćenje sada već bivšeg člana stranke reagirali su iz varaždinske Županijske organizacije HNS-a. V.d. predsjednik Marijan Škvarić istaknuo je da stranka i građani moraju uvijek biti iznad interesa pojedinaca.

Naveo je da je, počevši od posljednjih izbora za EU parlament u proljeće 2019. godine, Hrvatska narodna stranka započela s procesom pomlađivanja vodstva stranka na nacionalnoj i lokalnoj razini koji je dovršen nedavnim izborom državnog tajnika u Ministarstvu financija, Stjepana Čuraja, za predsjednika stranke.

Iako je ovo smjer koji ima plebiscitarnu podršku gotovo svih članova stranke, pojedini njeni članovi ne mogu se izgleda pomiriti s onime što želi većina i što naši birači traže od nas. Jedan od njih je i gradonačelnik Ivanca te bivši potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik u tri mandata koji je u svojoj političkoj karijeri, zahvaljujući upravo HNS-u, imao prilike obnašati važne uloge na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, navodi se u priopćenju varaždinskog HNS-a.

Stranka je preživjela i nadživjela napuštanja pojedinih članova, a tako će biti i ovoga puta, navodi se u priopćenju Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!