Gradonačelnik Radić: Osijek neće biti središte za turbofolk parade

28.02.2023.

14:10

Autor: T.V./Hina/HRT

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Dosadašnji predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham (HNS) u utorak je razriješen dužnosti, a za novog predsjednika Vijeća jednoglasno je izabran Tihomir Florijančić (HDZ), profesor osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Gradonačelnik Ivan Radić odgovarao je na upite oporbenih vijećnika pa tako i na pitanje zašto je nedavno zabranjen turbofolk koncert, koji se trebao održati u gradskoj dvorani "Zrinjevac".

Ham je podnio ostavku na dužnost predsjednika Gradskog vijeća zbog osobnih razloga, budući da uskoro preuzima dužnost intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), čiji je jedini vlasnik i osnivač Grad Osijek. Na dosadašnjem radu na čelnoj dužnosti osječkog Gradskog vijeća zahvalili su mu gradonačelnik Ivan Radić, kao i novi predsjednik Florijančić.

Gradonačelnik Radić također je odgovarao na upite oporbenih vijećnika pa tako i na pitanje zašto je nedavno zabranjen turbofolk koncert, koji je bio najavljen u gradskoj dvorani "Zrinjevac". Radić je kazao da nikakav koncert nije zabranio, jer da bi nešto bilo zabranjeno, to prethodno treba biti potpisano i dogovoreno, a s agencijom koja je najavila koncert Grad Osijek nije ništa potpisao niti dogovorio.

- U trenutku kad pokušavamo promijeniti imidž grada za koji se govorilo da je grad slučaj, grad u izolaciji, iz kojega ljudi samo iseljavaju, događa se trenutak da se turbofolk koncert koji Pula ne želi, pokušava premjestiti u Osijek, kao rezervnu opciju. Stao sam u zaštitu imidža svoga grada, jer smatram da Osijek ne treba biti središte za turbofolk parade, objasnio je Radić.

Smatra da to i nije pitanje zabrane, nego pitanje izbora i kriterija, te da u Osijeku ima mjesta za sve, ali i da u Osijeku sve ima svoje mjesto.

- Neki kriteriji se moraju znati, dodao je. Jeste li se pitali mogu li u osječkom HNK nastupati turbofolk pjevači ili zašto toga nema na HRT-u, kao javnom servisu, u udarnim terminima? To je nešto što se zove kriterij i tako želimo pozicionirati Osijek. Pravo na izbor ima svatko, nikome se ništa nije zabranilo. Ne branimo ljudima da slušaju što žele, ali za sve u životu treba postojati neki kriterij, poručio je osječki gradonačelnik.

Odgovarajući na kritike Domovinskog pokreta o zastoju radova na projektu obnove tramvajske infrastrukture, Radić je izvijestio da se na tom projektu, vrijednom 267 milijuna kuna, radovi nastavljaju i da će biti završeni u predviđenom roku, uključujući obnovu tramvajskih stajališta.

Većinom glasova Vijeće je prihvatilo izvješće o radu gradonačelnika u drugom polugodištu 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!