Tomašević: Smanjili smo miješani komunalni otpad za 27%

08.11.2022.

Zadnja izmjena 17:44

Autor: T.V./HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Prošlo je mjesec dana od uvođenja novog modela odvajanja otpada u Zagrebu a gradske vlasti pohvalile su se rezultatima. Osim otpada koji je vječna zagrebačka tema gradonačelnik Tomislav Tomašević je otkrio i da će umirovljenici dobiti po 200 kuna božićice. Govora je bilo i o gledanju utakmica svjetskog prvenstva na javnim površinama koje će se ove godine poklopiti sa adventom.


- U spremnicima za miješani komunalni otpad obiteljskih kuća nalazi 90 posto ZG vrećica. Kada gledamo listopad ove godine u odnosu na prošlu godinu - imamo 27 posto manje miješanog komunalnog otpada, a odvojeno je čak 40 posto više plastike, 36 posto više biootpada i 9 posto viša papira, rekao je Tomašević.

Upitan je gradonačelnik i kako namjerava riješiti problem svakodnevnog širenja nesnosnog smrada s Jakuševca. Trenutačno rješenje nije ponudio, a dugoročno je kaže u realizaciji.

- U procesu smo izgradnje nove kompostane koja bi po zadnjim informacijama trebala biti u Novskoj. Za to smo spremili projektnu dokumentaciju za prijavu za EU fondove jer se radi o zajedničkom projektu Zagreba i Novske, najavio je gradonačelnik Zagreba.

Ovogodišnji Advent poklapa se s utakmicama Svjetskog prvenstva u nogometu. Za sada nije bilo interesa privatnika za organiziranjem događaja na tu temu. Ipak ako i bude Bundek je moguća lokacija.

- Moramo paziti da smo u skladu s odlukama prema kojima se za vrijeme Adventa isključivo putem natječaja i isključivo na aukciji može održavati prigodna prodaja pića na javnim površinama. Imajući na umu ta ograničenja, mi smo, kad su bili natječaji za Advent, pozivali potencijalne organizatore manifestacija da osmisle i takve sadržaje, međutim to se baš i nije dogodilo, tako sada gledamo ako će ipak bit nekih privatnih organizatora koji budu zainteresirani da im u skladu s postojećim odlukama omogućimo lokacije, rekao je Tomašević.

Tomašević je objavio da je na dužnost pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i branitelje imenovana Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica.

Dvjesto kuna božićnice Grad će isplati umirovljenicima koji imaju mirovinu ispod 1700 kuna, što je duplo više nego lani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!