08:31 / 14.09.2020.

Autor: M.Š./HRT

Gradska skupština izglasala potporu poljoprivrednicima

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su u nastavku sjednice jednoglasno prihvatili gradonačelnikov prijedlog o dodjeli potpora poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su u nastavku sjednice jednoglasno prihvatili gradonačelnikov prijedlog o dodjeli potpora poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Potpore se dodjeljuju za povećane troškove izravnog trženja ili nemogućnosti trženja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržištu Zagreba uzrokovane koronavirusom covid-19. Dodjeljuju se kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija.

Korisnik potpore može biti fizička i pravna osoba koja posluje u organizacijskom obliku: obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt registriran za poljoprivrednu djelatnost te trgovačko društvo registrirano za poljoprivrednu djelatnost koje ima manje od deset zaposlenih i godišnji promet ispod dva milijuna eura.

Iznos potpore utvrđuje se ovisno o kategoriji i tržišnom razredu korisnika potpore. Najviši iznos potpore u kategoriji poljoprivrednik u 1. tržišnom razredu iznosi 1.000 kuna, u 2. razredu 2.000 kuna,  dok je u trećem tržišnom razredu 3.000 kuna a u četvrtom 5.000 kuna.

Najviši iznos potpore u kategoriji poljoprivrednik profesionalac u 1. tržišnom razredu iznosi 3.000 kuna, u 2. razredu je u 6.000 kuna, u 3. iznosi 10.000 kuna te u 4. tržišnom razredu 15.000 kuna.

Iznosi potpora uvećavaju se za 50 posto ako je korisnik certificirani poljoprivrednik i ako je korisnik mladi poljoprivrednik.

Tekst javnog poziva s pripadajućim obrascima bit će objavljen na web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) te će biti otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 15. studenog.

Herman (HDZ): Zagrepčani ne trebaju biti zabrinuti za provođenje Zakona o obnovi

Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman poručio je u ponedjeljak građanima Zagreba da ne trebaju biti zabrinuti za provođenje Zakona o obnovi.

- Mislim da građani Zagreba ne trebaju biti zabrinuti za provođenje Zakona o obnovi jer imamo i garancije Vlade i Grada Zagreba da će sve teći onako kako treba teći, odnosno da će njihove nekretnine sukladno Zakonu biti obnovljene, izjavio je Herman novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Kaže da će u svakom slučaju "problema u hodu biti, ali ti će se problemi rješavati".

Herman kaže da su u HDZ-u prošli tjedan ukazali na problem koji u Gradu Zagrebu postoji s likvidnošću, te da je dugoročno takvo stanje neodrživo, ali što se tiče samog Zakona o obnovi, u HDZ-u i dalje  smatraju kako će Grad Zagreb uspjeti snositi svoj dio troškova i adekvatno u svojih 20 posto sudjelovati u obnovi.  

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je da je HDZ u "projektnoj koaliciji" sa strankom gradonačelnika Milana Bandića te dok se HDZ-ovi koalicijski projekti ispunjavaju, davat će podršku za one projekte i prijedloge za koje smatraju da su svrsishodni.

Podsjetio je da je jedan od tih projekata bio rotor u Remetincu, a nakon njegove izgradnje je znatno smanjen broj prometnih nesreća.

- Bitno je da se projekti koji su neophodni za građane Zagreba i za sam Grad Zagreb izvršavaju. Onog trenutka kada to neće biti moguće, jasno je da mi onda nećemo moći podržati daljnju suradnju. Radit ćemo na tome da svi naši projekti koje smo istaknuli u amandmanima na proračun i rebalans, budu usvojeni, istaknuo je Ilijaš.

Mišić: Zagreb treba rezati troškove

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) suglasio se u ponedjeljak da Grad Zagreb mora financijski sudjelovati u obnovi nakon potresa, ali i istaknuo kako je za to potrebno srezati troškove gradske administracije.

- Jasno je da Grad Zagreb mora sudjelovati s određenim dijelom, a ono što je potrebno napraviti je srezati troškove gradske administracije, Gradske uprave izjavio je Mišić novinarima na Zagrebačkom velesajmu, gdje je Gradska skupština nastavila svoju sjednicu.  

Upozorio je da je lani Grad potrošio 400 milijuna kuna više nego je bilo planirano pa su gradske financije, umjesto da 2019. završe u suficitu s obzirom da nije bilo elementarnih nepogoda, niti epidemije, potresa i poplave kao ove godine, "funkcionirale loše i stvarani su dodatni minusi".

Stoga potrebnom smatra promjenu kompletnog načina upravljanja gradskim financijama, "jer nas čekaju nikad veći izazovi".

Nema obrazloženja kako Grad misli financirati obnovu  

Vezano za planirani udio Grada u obnovi od 15 milijardi kuna, Mišić gradskim vlastima zamjera da skupštinskim zastupnicima nisu podastrijeli nijedan argument na koji to način Grad misli financirati, te upozorava na više od 1,3 milijardi kuna dospjelih, a nenaplaćenih obveza.

- Petnaest milijardi kuna je gotovo dva godišnja proračuna Grada koliko će se kroz sljedeće desetogodišnje razdoblje, koliko je procjena da će trajati obnova, morati utrošiti i jasno je da se neće više moći ovako nekontrolirano trošiti sredstva građana, kazao je. 

Na pitanje misli li da će se do lokalnih izbora išta promijeniti vezano za koaliciju HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića, Mišić navodi kako je to teško za očekivati. 

HDZ je odlučio biti vjeran Bandićev partner u ključnim stvarima

- Mislim da je teško za očekivati da se išta promijeni. Očito je da je HDZ odlučio biti vjeran partner u ključnim stvarima, a u onim manje bitnima pokazivati krila i zapravo glumiti opoziciju, ocijenio je Mišić.

To što HDZ, kako je rekao, nastavlja na odborima glasati protiv, odnosno suzdržano za daljnje gradsko zaduženje od 350 milijuna kuna, a nakon par dana na sjednici Skupštine promijene mišljenje, "teško da išta možemo očekivati da će ići prema bolje kad su u pitanju financije i općenito smjer Grada".

Evo što je uoči sjednice rekao zastupnik lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek govorio je o točki koja je njihov prijedlog za raspravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!