14:11 / 23.07.2018.

Autor: HRT

Gradska skupština podržala zaduženje Zagreba za 250 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Iskoristit će ih za izgradnju objekata društvene namijene i prometnu infrastrukturu.
Zagrebačka skupština prihvatila je zaključak o zaduživanju grada za 250 milijuna kuna, što će se iskoristiti za izgradnju objekata društvene namjene i prometnu infrastrukturu.

Kredit kod Zagrebačke banke na rok od pet godina uz redovitu fiksnu kamatnu stopu od 0,9 posto godišnje podržalo je 27 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a tri suzdržana. Kreditom će se financirati izgradnja ustanova kulture u iznosu od 32,5 milijuna kuna, objekata predškolskih ustanova u iznosu od 6,8 milijuna kuna, školskih objekata u iznosu od 41 milijun kuna, objekata zdravstvenih ustanova u iznosu od 27,15 milijuna kuna, sportskih objekata u iznosu od 7,55 milijuna kuna te objekata socijalne skrbi u iznosu od 15 milijuna kuna. Osim toga iz kredita će se financirati gradnja nerazvrstanih cesta u iznosu od 40 milijuna kuna te gradnja Žičare Sljeme u iznosu od 80 milijuna kuna. Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine o nacionalnom stadionu
"U zadnje četiri godine za kapitalne projekte Grad Zagreb ukupno je podigao kredite u visini od milijardu kuna", kazao je Matej Mišić (Klub SDP-a) izrazivši sumnju u racionalno korištenje proračunskih sredstava. Upozorio je na činjenicu da je realizacija kapitalnih projekata za društvenu namjenu proteklih godina bila nešto viša od 50 posto. "Je li ovaj kredit zaista za navedenu namjenu ili će se prenamijeniti za nešto drugo", upitao je.

Problem provođenja projekata muči i Sonju Koenig (Klub GLAS i HSU) koja je navela da od 111 programa društvenih kapitalnih projekata u 2017. godini, 48 je imalo provođenje - nula . "Taj podatak ne ulijeva povjerenje da će i ova sredstva biti utrošena kako su planirana", kazala je.

Zaduženje samo po sebi nije problem ako je u svrhu razvoja, smatra Tomislav Stojak (HNS), no problem je u korištenju tih sredstava jer svake godine se veliki broj projekata ne napravi. "Svake godine potroši se 120 ili 150 milijuna kuna, a gdje je ostatak? Gdje su pare", pita.

Vladimir Ferdelji (nestranački) kaže da je pitanje za što će se trošiti sredstva riješeno donošenjem gradskog proračuna krajem prošle godine. Zagreb svake godine plaća 270 milijuna kuna slijedom prethodnih zaduživanja, pa bi se ovaj kredit mogao nazvati "revolving kreditom", ističe Ferdelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!