16:30 / 20.12.2019.

Autor: Fabijan Kale/HRT

Gradska skupština: Prihvaćeni statuti 7 gradskih bolnica

-

-

Foto: - / -

Nove statute moraju potvrditi zastupnici na sjednici Gradske skupštine. Budući da to nije napravljeno, ravnatelj Srebrnjaka Nogalo tvrdi da je njegova smjena nelegalna.
Zagrebačka Gradska skupština na Odboru za statut, Poslovnik i propise prihvatila je statute sedam gradskih bolničkih ustanova. Ovo pitanje postalo ja aktualno nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Bore Nogala.

Naime, nove statute moraju potvrditi zastupnici na sjednici Gradske skupštine. Budući da to nije napravljeno, ravnatelj Srebrnjaka Nogalo tvrdi da je njegova smjena nelegalna. Sjednica Odbora za Statut, Poslovnik i propise Gradske skupštine završila je neobično brzo. Rasprava o statutima zdravstvenih ustanova postala je jedna točka.

- Sedam tih ustanova koje su bile predložene na taj smo ih način objedinili u jednoj točci. Mi smo zatražili kao odbor da nam nadležni gradski ured za Zdravstvo dostavi sve statute na kojima su radili usklađenje odnosno promjene, objašnjava Kazimir Ilijaš, predsjednik Odbora za statut, poslovnik i propise (HDZ).

Među njima je i davanje suglasnosti za Statut Dječje bolnice Srebrnjak. Iako mjerodavni tvrde da je razlog usklađivanje statuta sa zakonom, oporba sumnja da to nije jedini razlog izmjena.

- Mi kao osnivač čitavog niza ustanova u Gradu Zagrebu za koje imamo i financjisku odgovornost smo bili dužni usuglasiti sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je država dala. Mi smo to napravili za sedam bolničkih ustanova, ističe Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

- Mi smo materijale koje smo tražili dobili danas ujutro na klupe. Ja sam bio suzdržan. Treba pogledati svaki od statuta još jedanput. U ovim statutima kao što se vidi, pola statuta se plavi odnosno crveni. To znači da su napravljene korjenite izmjene, smatra Zvane Brumnić, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini.

Bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo tvrdi da je njegova smjena nezakonita jer Gradska skupština nije digla ruke za nove statute. U Upravnom vijeću pogrešan je broj članova, rekao je jučer njegov odvjetnik Miro Marinović, a skupštinari će o statutima odlučivati u ponedjeljak. Odbor za statut tada će se još jednom okupiti.

- Mi smo jučer zaprimili kao odbor za statut zahtjev od sadašnjeg potpredsjednika gospodina Krešimira Kartela kojim traži mišnjenje Odbora za statut vezano uz prijedlog imenovanja potpredsjednika skupštine, naglašava Ilijaš.

Oporba je, naime, nakon što je Krešimir Kartelo podržao vladajuće, pokrenula inicijativu da na njegovo mjesto potpredsjednika Gradske skupštine dođe njihov predstavnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!