Prihvaćeno izvješće za starije osobe i za borbu protiv siromaštva

13.07.2022.

00:55

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Gradska skupština u utorak je kasno navečer prihvatila izvješća za 2021. za strategije za starije osobe i za borbu protiv siromaštva u kojima se ističe kako se unatoč zahtjevnim okolnostima radilo na zaštiti ugroženih skupina.

Oba izvješća prihvaćena su jednoglasno.

U izvješću strategije za starije istaknuto je kako je 2021. bila izazovna zbog pandemije COVID-a što je uvelike utjecalo na smjer djelovanja u skrbi za starije osobe gdje je jedan od najvećih prioriteta bila zaštita njihova zdravlja i života.

Unatoč izazovnom vremenu i zahtjevnim okolnostima, kontinuirano se radilo na unapređenju kvalitete života osoba starije životne dobi.

Novi izazovi u skrbi za starije utjecali su na način provođenja mjera i aktivnosti Strategije, ali unatoč tome nastavilo se ulagati napore u kreiranje zajednice prilagođene potrebama osoba starije životne dobi.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić kao novinu u novčanoj pomoći umirovljenicima istaknula je podizanje cenzusa s 1500 na 1700 kuna.

U izvješću za borbu protiv siromaštva također je istaknut otežan rad svih dionika sustava socijalne skrbi, no svi su pokazali visok stupanj odgovornosti i otpornosti te je omogućena provedba zadanih mjera u svrhu osiguravanja dostupnosti svih prava iz socijalne skrbi građanima Zagreba.

Galić je istaknula kako je riječ o prvom izvješću jer je riječ o novom strateškom dokumentu iz 2021. koji je reakcija Grada na situacije koje su se događale tijekom 2020. i 2021. godine. Strategija je apostrofirala kategorije građana koje su u povećanom riziku od siromaštava, poput jednoroditeljskih obitelji, umirovljenika s niskim mirovinama i osoba s invaliditetom.

- Za četiri postavljena cilja Strategije utrošeno je više od 415 milijuna kuna, što iz gradskog proračuna, što iz EU fondova, dodala je.

Prihvaćeno je i izvješće o sklopljenim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije za razdoblje od 5. svibnja do 27. lipnja 2022.

U okviru izvještajnog razdoblja, sklopljeno je 12 ugovora, a izvješće uključuje i jedan ugovor iz prethodnog izvještajnog razdoblja, što sveukupno iznosi 13 ugovora ukupne vrijednosti 51.534.276,98 kuna. Od tog iznosa, 45.615.520,53 kuna financira se iz FSEU, a 5.918.756,45 kuna iz ostalih izvora.

Nakon provedenog natječaja, zastupnici su Katarinu Zrinku Matijević imenovali ravnateljicom Centra za kulturu i informacije Maksimir, a s obzirom na to da ravnatelj Centra za kulturu Histrionski dom na temelju javnog natječaja još uvijek nije imenovan, vršitelju dužnosti ravnatelja Enesu Hodžiću mandat se produljuje do sjednice Skupštine u rujnu.

S druge strane, nakon poduže rasprave nije prihvaćen prijedlog Kluba Bandić Milan 365 o izvješću o planovima za izgradnju stadiona u Maksimiru i drugih nogometnih stadiona u Zagrebu, ali niti izvješća o planu razvoja Holdinga i o stanju u ZET-u.

Klub gradskih zastupnika MOST-a povukao je svoju točku dnevnoga reda, odnosno izvješće o poslovanju Gradske plinara Zagreb - Opskrba jer, kako je objasnio Trpimir Goluža u ime Kluba, Skupština nema intelektualnu niti moralnu težinu da raspravlja o ovako velikim problemima u Gradu.

Četrnaesta sjednica Gradske skupštine koja je počela u utorak ujutro završila je nešto iza ponoći i bila je zadnja sjednica prije ljetne stanke.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović sljedeću sjednicu najavio je za 8. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!