Gradska skupština: Solarne panele dobiva 10 zagrebačkih objekata

28.10.2021.

20:12

Autor: Hina/HRT

5. sjednica Skupštine Grada Zagreba

5. sjednica Skupštine Grada Zagreba

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Zahvaljujući programu Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama, koji je u četvrtak jednoglasno prihvatila zagrebačka Gradska skupština, 10 zagrebačkih objekata dobit će solarne panele.

Riječ je o prijedlogu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je najavio da će se prvo postaviti solarni paneli na tri objekta u vlasništvu Holdinga i sedam objekata u vlasništvu Grada, a tu je riječ o bazenima Svetice, Utrine i Jelkovec, Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan", Domu za starije osobe Trešnjevka 1 i Trešnjevka 2 te Dječjem vrtiću Trnsko.

"To je", rekao je gradonačelnik, "samo početak solarizacije javnih zgrada, a htjeli bismo pomoći i građanima privatnih višestambenih zgrada da svoje krovove pretvore u sunčane."

Programom će se omogućiti koordinirana priprema i izgradnja integriranih sunčanih elektrana na krovovima postojećih zgrada s konačnom svrhom osiguranja električne energije iz obnovljivih izvora. Njihovom izgradnjom omogućit će se smanjenje režijskih troškova, stvaranje preduvjeta za dekarbonizaciju zgrada, ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva, kao i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Kroz novoformirani Solarni info centar Grada Zagreba pružat će se jedinstvena usluga informiranja zainteresiranih, što uključuje tehničko, pravno i financijsko savjetovanje vlasnika javnih i privatnih zgrada te poduzetnika. Sredstva za provedbu programa planirat će se u prijedlogu gradskog proračuna za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024.

Program se sastoji od analize izvodljivosti i provedbe izgradnje sunčanih elektrana na krovovima škola, bolnica, domova zdravlja i drugog po tzv. HROTE modelu zajamčene otkupne cijene električne energije te tzv. PPA modelu ugovorne prodaje energije uz uključivanje građana u financiranje elektrana.

Za operativnu provedbu i upravljanje programom Grad Zagreb zadužio je gradsko upravno tijelo nadležno za gospodarski razvoj i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). U pripremi dijela aktivnosti programa iskoristit će se sredstva projekta PVMax koji REGEA provodi od 1. srpnja, a ostala potrebna sredstva za provedbu programa osigurat će se u proračunu Grada Zagreba, uz korištenje svih dostupnih EU-ovih izvora financiranja.

Na sjednici Gradske skupštine zastupnici su prihvatili i prijedlog odluke gradonačelnika Tomaševića o prihvaćanju Deklaracije Saveza gradonačelnika za Europski zeleni plan (Mayors Alliance for the European Green Deal) kojom se izražava spremnost za ujedinjavanje snaga u postizanju ciljeva Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050. i održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030., kako je predviđeno Europskim zelenim planom, koja je sastavni dio te odluke.

Također, gradski zastupnici prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomaševića o otkazu Sporazuma o suradnji između gradova Zagreba, Osijeka i Dubrovnika te Udruge za podršku i poticanje zajedništva "Hrvatska pomaže", nakon što je ove godine Grad Zagreb toj udruzi platio 200.000 kuna.

Budući da će Grad Zagreb, radi svrsishodnosti i ekonomičnosti proračunske potrošnje, u proračunu osigurati sredstva za financiranje projekata i programa udruga putem javnih natječaja, gradonačelnik Tomašević predložio je otkaz tog Sporazuma, što su gradski zastupnici prihvatili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!