15:49 / 04.09.2018.

Autor: HRT

Gradski ured: Mala Elena je na nastavi, nije bilo formalno-pravne pogreške

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Žao mi je što je došlo do takve situacije, no u dogovoru s roditeljima i ravnateljem djevojčica je upisana u školu u ponedjeljak prvi dan nastave i danas je na nastavi, rekla je Berislavić.
Malena Elena upisana je u školu u ponedjeljak, na nastavi je i nije učinjen nikakav formalno-pravni propust Grada i Gradskog ureda za obrazovanje, rekla je voditeljica Odjela za školstvo u Gradskom uredu za obrazovanje Mirjana Berislavić danas te još jednom uputila ispriku jer dijete nije bilo upisano i raspoređeno nakon dolaska u školu.

Žao mi je što je došlo do takve situacije, no u dogovoru s roditeljima i ravnateljem djevojčica je upisana u školu u ponedjeljak prvi dan nastave i danas je na nastavi, rekla je Berislavić.

Na novinarsku tvrdnju kako je majka djevojčice dobila rješenje u petak popodne i upit što je trebala napraviti, Berislavić je rekla kako je majka mogla doći u školu radi upisa svog djeteta, no da je to mogla učiniti i u ponedjeljak u jutarnjim satima. Također se mogla javiti Gradskom ureda kako bismo riješili problem na koji je naišla, dodala je.

Pojasnila je da kad Ured donese rješenje, ono se dostavlja roditelju, ali ne i školi, nego ga škola dobiva kada postane pravomoćno. Naime, roditelj u roku 15 dana ima pravo žalbe na rješenje, a ako se ne žali, rješenje se šalje školi. Pretpostavljam da se majka neće žaliti na rješenje i da je prihvatila upis u tu školu, rekla je Berislavić.

Napomenula je da su danas razgovarali s roditeljima djevojčice koji su pokazali veliko razumijevanje i zahvalili na svemu što su zajedničkim naporima učinili. Ispričali smo se što se možda očekivalo da će Ured nazvati školu ili obavijestiti na drugi način ravnatelja, no postupak je takav, rekla je Berislavić.
Dogovorili smo, jer je majka izrazila želju i potrebu, da se djevojčici osigura pomoćnik u nastavi, tako da će se tijekom srijede, kada dobijemo svu dokumentaciju od škole, nastojati na taj način pomoći djevojčici
, kaže Berislavić.

Na podsjećanje da će Elena biti u skupini sa sedam učenika s posebnim potrebama, iako ih treba biti pet, Berislavić je rekla kako će u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastojati pronaći škole u kojima bi se školovala djeca s teškoćama sukladno pravilniku. Učinit ćemo sve da djevojčica normalno funkcionira u novoj sredini, a probleme na koje nailazimo nastojat ćemo i dalje rješavati otvaranjem novih punktova pri osnovnim školama u Zagrebu i zapošljavanju novih djelatnika, poručila je Berislavić.

Ravnatelj Osnovne škole Ivana Meštrovića Milivoj Magerl rekao je da ne zna kako upisati školu osobu za koju ne zna da postoji, jer od kada je svijeta i vijeka roditelji upisuju djecu u osnovnu školu.

Čim smo saznali da to dijete postoji i da je upućeno u našu školu u roku pet minuta smo ga upisali. Jedino mi je žao što dijete nije prozvano, a nije moglo biti jer nismo znali da postoji, ali je bilo na priredbi, rekao je Magerl.

Imamo razred za djecu s posebnim potrebama i roditelji su iznimno zadovoljni time, imamo odlične učiteljice, sve će to biti u redu, uvjeren je ravnatelj.

Početak nove nastavne godine za većinu prvašića bio je sretan - no nažalost ne i za jednu djevojčicu s posebnim potrebama. Elena nije raspoređena ni u jedan razred. U podužem pismu na Facebooku njezina majka navela je kako iz Grada nije poslana obavijest da je i ona među upisanima u jednu zagrebačku školu. 
Mirjana Berislavić

Mirjana Berislavić

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!