Gradsko vijeće Splita zapelo na Mostu

21.06.2021.

12:50

Autor: HRT

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: HTV / IMS

Gradsko vijeće Splita, očekivano nije konstituirano u ponedjeljak pa nije izabran ni predsjednik gradskog vijeća zbog čega se razgovori među strankama nastavljaju u sljedećim danima.

Gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) nastavit će razgovore s koalicijom Pametno za Split i Dalmaciju-Možemo-Nova ljevica, SDP-om, Mostom i nezavisnom listom Tomislava Mamića i Branke Ramljak koja bi, ako se dogovore, trebala činiti većinu u gradskom vijeću.


Predstavnici pet političkih opcija trebali bi kroz pregovore dodatno učvrstiti model suradnje u gradskom vijeću, a Puljak smatra da im za to treba vremena. Vjeruje da će do sljedeće sjednice u zakonskom roku dogovoriti okvir suradnje koji će garantirati da mogu startati s realizacijom projekata na dobro svih građana.


Nakon završetka sjednice Puljak je rekao je da su odlučili uzeti još malo vremena kako bi učvrstili okvir suradnje i to poglavlje ostavili iza sebe te na tim temeljima pokrenuli projekte za dobrobit grada.


Dosad su, kazao je dogovorili da uloga predsjednik gradskog vijeća bude bolje definirana, a očekuje da će se sjednice gradskih vijeća održavati svaki mjesec u fiksnom terminu.


"Isto tako smo razgovarali o konsenzusu o svim važnim temama. Partneri su zaželjeli još malo vremena, imamo pet različitih opcija. Mislimo da je tako bolje nego da se ljudi ne osjećaju ugodno u toj suradnji", kazao je splitski gradonačelnik.


Očekuje da će se u zakonski definiranom roku dogovoriti, odnosno učvrstiti suradnju i da će vrlo brzo započeti s radom.


"Mi smo političari koji su počeli ispunjavati svoja obećanja, uštedjeli smo nekoliko tisuća kuna", istaknuo je Puljak.


Sljedeći sastanak zakazan je za srijedu popodne, a razgovarat će o svim otvorenim pitanjima, rekao je Puljak, objasnivši da ne dogovaraju klasičnu koaliciju već programsku suradnju, što je inovacija na političkoj sceni pa će duže trajati bude li bolje definirana.


U gradsko vijeće izabran je 31 vijećnik, a Centar ih ima sedam, Pametno, Možemo i Nova ljevica tri. Po tri vijećnika imaju i SDP i Most, a dva ima lista Ramljak i Mamić, dok HDZ i HGS imaju 13 vijećnika. Za natpolovičnu većinu im treba 16 ruku.


Splitsko će se gradsko vijeće pokušati konstituirati za mjesec dana, a ako to ne uspiju imaju još jedan pokušaj za novih 30 dana, a u slučaju da ni to ne prođe ide se na nove izbore za vijeće.


Puljak je ranije rekao da neće surađivati s HDZ- om ni kandidatima povezanima s tom strankom, ustvrdivši da su HDZ i HGS gradu nanijeli neizmjernu veliku štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!