Grandov: Oko 5% naših potreba za električnom energijom proizvodit ćemo sami

11:21 / 27.05.2022.

Autor: HRT

Grandov: Oko 5% naših potreba za električnom energijom proizvodit ćemo sami

Grandov: Oko 5% naših potreba za električnom energijom proizvodit ćemo sami

Foto: HTV / HRT

Hrvatska Radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) jučer su potpisali o projektu izgradnje sunčanih elektrana na HRT-u. 

- Projektom se planira postavljanje sistem solarnih panela na krov zgrade u Prisavlju. Osim toga, izgradit će se i nadstrešnice na najsunčaniji dio parkinga, na njih će se postaviti solarni paneli, a planira se i instaliranje punionice za električna vozila. Cijeli taj sustav solarnih panela napravit će jednu solarnu elektranu kojom će oko 5 posto naših potreba za električnom energijom proizvodimo sami, rekla je ravnateljica Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Gordana Grandov gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

HRT-ovi partneri iz REGEA-e, dodaje Grandov, napravit će studiju koja će pokazati koliki su mogući kapaciteti.

- HRT sada ima ogroman trošak električne energije i rekla bih da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Sistem sunčane elektrane samo je jedan dio cjelokupnog projekta HRT-a u implementaciji energetske učinkovitosti. Planiramo značajne uštede i putem zamjene rasvjete, a i mogućom izgradnjom trigeneracijskog postrojenja. Ovo je prvi korak prema budućnosti, kaže.

REGEA-ina uloga u projektu je zapravo pružanje tehničke pomoći, slijedom ugovora s Europskom Investicijskom Bankom.

- Pružamo tehničku pomoć i HRT-u, ali i nizu poslovnih i javnih subjekata iz RH. Val investicija u sunčane elektrane je krenuo – od bolnica do gospodarskih subjekata. Konačno pokazujemo svijest da možemo štedjeti i koristiti vlastite izvore energije, ali i svijest da Hrvatska ima potencijale i da se možemo odgovornije ponašati u dijelu zaštite okoliša, kaže Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Projekt na HRT-u samo je dio većeg projekta PVMax, objašnjava Domac. Naime, radi se o trogodišnjem projektu koji ima ambiciju pokrenuti investiciju preko 100 megavata sunčanih elektrana.

- S ovim projektom, kojeg provodimo nacionalno, udvostručit ćemo kapacitet instaliranih sunčanih elektrana, kaže.

Napominje kako je trenutak da se Hrvatska s ovim projektom makne sa začelja Europe kad se radi o pokrivenosti gradova sunčanim elektranama.

- Prirodni potencijal Hrvatske, znanje, tehnologija, a ni količina financijskih sredstava koji su zadnjih godina na raspolaganju nisu upitni. Sustav koji je trebao otvoriti vrata novoj tehnologiji i načinu razmišljanja je, zasad, malo zakazao. Međutim, mislim da smo se odlučili i da će se to početi brzo dešavati, dodaje Domac.

HRT će postavljanjem sunčanih elektrana napraviti snagu od 1,5 megavata, ako se krovu zgrade pribroje i solarne ploče planirane i na parkiralištu. Nakon što REGEA odradi svoj dio posla, kaže Grandov, HRT ima nekoliko opcija izvora financiranja.

- Optimalna opcija je povlačenje sredstava iz adekvatnih fondova, ili možemo koristiti ESCO model, rekla je Grandov.  Dodaje kako su postojeće studije o primjeni ESCO modela u sustavu zamjene rasvjete pokazale mogućnost uštede od čak 70 posto na sveukupne troškove projekta na HRT-u. U međuvremenu raste i cijena struje, tako da je to nažalost i nužnost u ovom trenutku.

Uz sunčane elektrane, Domac dodaje kako HRT 'leži' na toploj vodi, te kako bi sljedeća faza REGEA-ine analize mogla pokazati mogućnost korištenja geotermalne tople vode u sustavima grijanja i hlađenja.

- To je rješenje i za toplinarstvo grada Zagreba i nekih drugih gradova. Projekte obnovljivih izvora energije ćemo viđati jako često. Predviđeni rok za početak nabave i montaže, kaže, je negdje do kraja godine. Ako ne ove, početkom iduće godine ćemo sigurno vidjeti instalaciju, rekao je.

Grandov dodaje kako sve ovisi i o izvorima financiranja.

- Povlačenje sredstava iz fondova je vrlo administrativno zahtjevno, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!