Granić: Duh Washingtonskog i Daytonskog sporazuma povrijeđen

11:24 / 01.03.2021.

Autor: HRT/M.N.

Mate Granić o Washingtonskom sporazumu

Mate Granić o Washingtonskom sporazumu

Foto: Studio 4 / HRT

Bosanskohercegovački Hrvati i Bošnjaci su u Washingtonu, 1. ožujka 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom. Taj sporazum potpisali su dr. Mate Granić, dr. Haris Silajdžić i Krešimir Zubak. Konačni sporazum potpisan je 18. ožujka, a zapamćen je kao Washingtonski sporazum koji je prekinuo sukobe Hrvata i Bošnjaka. Konačni su sporazum potpisali predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

"Dva dana smo pregovarali. Haris Silajdžić je zagovarao građanski Bosnu i Hercegovonu, a ja I Krešimir Zubak smo zagovarali Bosnu i Hercegovinu kao državu suverenih naroda i svih ostalih u kojoj bi svi građani imali ista prava", izjavio je u Studiju 4 HTV-a  potpisnik preliminarnog sporazuma u ime Republike Hrvatske, tadašnji ministar vanjskih poslova, Mate Granić.


Presudili su Amerikanci, koji su prihvatili da zaštita vitalnih interesa bude osigurana kroz Dom naroda i kroz izbor člana Predsjedništva, rekao je Granić podsjetivši kako su ti temelji bili istaknuti i u referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine koji su Hrvati poduprli.


U Daytonu se o tome uopće nije ni razgovaralo jer se to podrazumijevalo, a tek kasnije, to je promjenema koje su donosili visoki predstavnici izmijenjeno, tako da je Komišić mogao biti izabran od Bošnjaka i takav razvoj nije bio u duhu niti Daytonskog niti Washingtonskog sporazuma, rekao je Mate Granić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!