Granić: Glavni cilj države mora biti obnova, demografija i borba protiv inflacije

03.01.2023.

11:11

Autor: HRT/R.S.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade, Mate Granić

Posebni savjetnik predsjednika Vlade, Mate Granić

Foto: HTV / HRT

Iza nas je izazovna godina, i na vanjskopolitičkom i na unutarnjem planu. Po čemu ćemo je pamtiti i što nas čeka u ovoj godini kada je riječ o političkim zbivanjima, prokomentirao je posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić. 


Prošla godina nije bila laka, Europa i Hrvatska osjetile su posljedice ruske invazije na Ukrajinu, energenti, hrana, nekretnine su poskupjeli odnosno svi troškovi života, ali bilo je i dobrih stvari. Otvoren je Pelješki most, a godini smo zaključili ulaskom u šengenski prostor i uvođenjem eura.

- Ulazak u šengenski prostor i eurozonu povijesni je događaj, za HRT rekao je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

- Hrvatska je ušla u elitni klub to ne znači da je sve savršeno, Hrvatska se mora žestoko boriti za svoje interese, ali ponašanje Hrvatske nakon agresije Rusije na Ukrajinu, Hrvatska je dodatno stekla međunarodni kredibilitet, dodao je Granić.

Granić: Glavni cilj države mora biti obnova, demografija, boba protiv inflacije


Obnova nakon potresa treba biti glavni cilj iduće godine. 


- To mora biti glavni cilj iduće godine. Socijalno zbrinjavanje nakon potresa je bilo dobro, isto tako nekonstrukcijska obnova, ali konstrukcijska svakako kasni. Glavni cilj države iduće godine mora biti obnova, demografija, boba protiv inflacije, kazao je Granić.


Nova službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine je euro. 


- Svugdje se pokazalo da je svakoj državi koja je uvela euro bolje i sigurnije posebno za gospodarstvo, investicije, zaštitu investicija i u konačnici glavni cilj je da građani Republike Hrvatske žive bolje, rekao je Granić.


Otvoren je i Pelješki most.


- To je isto jedna od povijesnih stvari, da je spojena Hrvatska. On je važan za Hrvatsku i ne samo Hrvatsku, a za Hrvatsku važan gospodarski i važan politički i to je jedan od velikih uspjeha Republike Hrvatske i Vlade, istaknuo je Granić. 

Granić: Imamo mehanizme da se uspješno borimo unutar Europske unije

Hrvatska se treba nametnuti, biti vidljivija i mora nas se više čuti u vanjskoj politici. Granić posebno ističe poštovanje predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, prema premijeru Andreju Plenkoviću i Hrvatskoj.

- Mi sada imamo mehanizme da se uspješno borimo unutar Europske unije, da se borimo za svoje interese i to je legitimno. I da zajedno sudjelujemo u stvaranju politika Europske unije, naglasio je Granić.

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članicu Europske unije.

- Najveća zasluga je svakako Hrvata i hrvatske Vlade koja je tihom diplomacijom uspjela pomoći u donošenju ključnih odluke i Europske unije i europskog predstavnika, rekao je Granić.

Hoće li doći do pregovora između Rusije i Ukrajine?

Invazija na Ukrajinu obilježila je 2022. godinu. Rusija i Ukrajina u ovom trenutku imaju suprotne stavove, istaknuo je Granić.

- Ukrajina želi pregovore, ali nakon što ruska vojska napusti Ukrajinu uključujući četiri pokrajine koje većim dijelom drži ruska vojska. S druge strane Rusija je spremna odmah pregovarati, ali da ne povlače svoju vojsku. U ovom trenutku je teško da dođe do pregovora, kazao je Granić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!