13:51 / 04.08.2018.

Autor: HRT

Granić i Šundov - kako danas gledaju na "Oluju"

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Na današnji dan prije 23 godine počela je velika vojno-redarstvena operacija nazvana "Oluja". U tri dana Hrvatska vojska i policija oslobodile su područje samoprozvane Republike Srpske Krajine.
Na današnji dan prije 23 godine počela je velika vojno-redarstvena operacija nazvana "Oluja". U tri dana Hrvatska vojska i policija oslobodile su područje samoprozvane Republike Srpske Krajine. "Oluja" je posljednja ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

O samoj "Oluji", pogledu na nju danas te kako je bila organizirana i realizirana '95. u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su bivši ministar vanjskih poslova RH Mate Granić i general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

"Da se nismo obranili nikad ne bismo dobili državu" rekao je Mate Granić, dodavši: "Prvo smo trebali stvoriti uvjete da bismo mogli uopće razmišljati o vojnoj operaciji".

"Operacija Oluja je vrhunac, kruna svih vojnih operacija Domovinskog rata", rekao je Mirko Šundov.

"Olujom smo pobijedili srpsku vojsku, izbili na međunarodno priznate granice i pokazali svijetu da smo sposobni za sve vlastitim snagama, kao i da su procjene našeg političkog vodstva, na čelu s predsjednikom Tuđmanom, bile ispravne", rekao je.

Koristili su se svi instrumenti nacionalne moći na jedan pravi način, složni su Granić i Šundov. "I diplomaciju i ekonomiju i policiju i vojsku koja se obučavala, opremala u prijašnjim operacijama i na kraju sjajno pripremila i provela operaciju Oluja", rekao je Šundov.

"Nismo nikoga pitali", prisjeća se Granić, "ali prijatelje i saveznike smo obavještavali". "Onog trenutka kada Martić nije htio primiti ni prijedlog plana Z4, da razgovara o njemu, znali smo da se približava vrijeme kada ćemo moći ići u vojnu operaciju", rekao je Granić.

Pogledajte cijelo gostovanje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!