10:23 / 09.11.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Granić: Savezništvo sa SAD-om nam je izuzetno bitno

-

-

Foto: - / -

Sasvim je sigurno da novi američki predsjednik ima u svojoj zemlji zadaće glede pandemije, jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje podjela unutar američkog društva, rekao je Mate Granić.
Sasvim je sigurno da novi američki predsjednik ima u svojoj zemlji zadaće glede pandemije, jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje podjela unutar američkog društva, rekao je Mate Granić, posebni savjetnik premijera za vanjsku politiku u emisiji Studio 4.

➡️
"Bit ću predsjednik koji ne dijeli nego ujedinjuje"
➡️ Biden pozvao na jedinstvo i najavio borbu protiv koronavirusa
➡️ Trump se obraća na Twitteru, odbija priznati poraz
➡️ Tko je Joe Biden?

- Ono što se može očekivati na međunarodnom planu je jačanje Trans atlantskog saveza, odnosa s EU, a kroz to jača i pozicija Hrvatske, rekao je Granić.

Naglasio je kako EU mora imati svoj put, ali kako je savezništvo sa SAD-om izuzetno bitno, a posebno za područje jugoistoka Europe.

- Hrvatska je savezništvo i partnerstvo počela posebno razvijati od 1994. godine, a ono traje i do danas, rekao je.

Istaknuo je kako bi bez SAD-a bilo teško riješiti neka pitanja koja su vrlo važna.

- Hrvatska bi trebala imati snažnu direktnu diplomatsku akciju prema administraciji novog američkog predsjednika kako bi SAD bila snažnije prisutna na ovome prostoru, naglasio je i dodao da ako budemo inertni, da se ništa značajno neće dogoditi. Potrebna je aktivna politika.

- Za nas je u prvom planu ukidanje viza za građane Hrvatske, sporazum o dvostrukom oporezivanju te veći interes za BiH glede konstitutivnosti sva tri naroda u skladu s Daytonskim sporazumom te promjena izbornog zakona, rekao je i dodao kako je važna gospodarska suradnja i gospodarska ulaganja u Hrvatsku.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!