21:54 / 10.12.2018.

Autor: HRT

Granić: Tuđman je najzaslužniji za stvaranje moderne hrvatske države

-

-

Foto: - / -

Godišnjica je smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a otkrivanje spomenika u Zagrebu potaknulo je raspravu o njegovom djelovanju i ostavštini.
Godišnjica je smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a otkrivanje spomenika u Zagrebu potaknulo je raspravu o njegovom djelovanju i ostavštini. Među ostalim, kritičari propituju njegove odluke vezane uz angažman Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Odnos dviju zemalja i danas je aktualno pitanje.

- Otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Mate Granić
, bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je "da je predsjednik Franjo Tuđman postigao da je Hrvatska suverena i samostalna država, članica međunarodnih organizacija, europski integrirana, u NATO-u integrirana, čimbenik stabilnosti ovoga prostora. Ono što još treba postići je bolji životni standard i veću okrenutost prema budućnosti".

Govoreći o drugačijim diplomatskim izazovima u to vrijeme, Granić je izjavio "da je Tuđman najzaslužniji za stvaranje moderne, suverene hrvatske države, za obranu od velikosrpske agresije, za oslobađanje okupiranih područja, za završetak uspješnog procesa mirne reintegracije, za pomirbu, ali i za zaustavljanje rata u BiH, uspostavu mira, ali i tome da je BiH opstala kao teritorijalno integrirana država".

Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", kazao je da "sve ono što je ostvareno pod vodstvom predsjednika Tuđmana bilo je pod motom - vjere u Hrvatsku. On je to stalno dokazivao. Malo tko je uopće vjerovao u stvaranje hrvatske države. Kada smo bili napadnuti onda su nas uvjeravali, ne samo iz međunarodne zajednice, nego i neki iz Hrvatske, da se nećemo moći obraniti. Kada su stizali brojni naši prognanici, onda su ih mnogi uvjeravali da se nikada neće vratiti. I potkraj 1994. godine uvjeravali su nas da nikada nećemo osloboditi Hrvatsku, a prema nekim projekcijama, da će nam za to trebati najmanje 30 godina", izjavio je.

"Predlagali su nam 'modus vivendi' s okupatorom da bismo tu situaciju nadišli i da bismo mogli dalje funkcionirati. To je prema mom mišljenju temeljna vrijednost Tuđmana i tuđmanizma koju bi trebali njegovati i danas. Upravo o vjeri u Hrvatsku ovisi koliko ćemo biti uspješni danas u savladavanju problema s kojima se danas suočavamo", dodaje. 

Osvrćući se na prosvjednike koji su se okupili prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu te tvrdnjama prosvjednika da je Tuđman bio odgovoran za neka od najtežih kršenja ljudskih prava u stvaranju Hrvatske, Kapulica je rekao da "je on vidio tek 4, 5, 6 prosvjednika. Zamislite da je njima bila povjerena dužnost da nešto naprave za Hrvatsku. U onim vremenima u kojima je Tuđman djelovao, a to nisu bili laboratorijski uvjeti, već vrlo kompleksni - puno toga bilo je protiv Hrvatske. Ima neka teza da se Tuđmana nije smjelo i da ga se ne smije kritizirati. To nije točna teza. Tuđmana treba objektivno sagledavati. Ali čak i njegovi kritičari, ali ne danas, već za njegova života - divili su mu se", istaknuo je Kapulica.

"Tuđmanovi objektivni kritičari sigurno će cijeniti ono što je Tuđman napravio. Ako je i bilo grešaka one su beznačajne i toliko zanemarive u odnosu na veliko djelo koje je ostavio da je o njima bespredmetno govori", rekao je.

"Kada se pažljivo analiziraju Tuđmanovi najvažniji državnički potezi, onda treba reći da je on precizno odredio vrijeme kada treba stvoriti stranku, pokret za stvaranje hrvatske države. Pogodio je u mjesec dana, ali i još manje, kada raspisati referendum o suverenosti", izjavio je  među ostalim Granić u HRT-ovoj emisiji "Tema dana".

Govorili su još o politici Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini te o najavljenom saborskom glasovanju o deklaraciji o Hrvatima u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!