Granić: Vukovar i branitelji Vukovara učinili su najviše za proces stvaranja Hrvatske

30.05.2023.

21:44

Autor: 1 na 1/HRT/T.D.

Mate Granić

Mate Granić

Foto: HTV / HRT

Mate Granić, ratni potpredsjednik hrvatske vlade i najdugovječniji ministar vanjskih poslova, gostovao je u emisiji HTV-a "1 na 1" povodom Dana državnosti.


Mate Granić dobio je najviše civilno belgijsko odlikovanje. U posjetu Hrvatskoj bila je belgijska ministrica vanjskih poslova te mu je uručila odličje.

- Belgija je imala vrlo važnu ulogu 1991. godine kod međunarodnog priznanja Hrvatske. Belgijski bataljun odigrao je vrlo važnu ulogu u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekao je Granić.

Nakon pada Berlinskog zida, pada komunizma u srednjoistočnoj Europi stvorili su se uvjeti i za demokratski rasplet u bivšoj državi.

- Prvi bitni moment je stvaranje HDZ-a, stranke pokreta za stvaranje suvremene hrvatske države. Drugi bitni moment je pobjeda plebiscitarna HDZ-a na parlamentarnim izborima. Nakon toga je predsjednik Tuđman sa slovenskim predsjednikom Kučanom već u kolovozu 1990. godine predložio konfederalni model za mirni rasplet krize u bivšoj državi. Slobodan Milošević je to odbio. Konačno, kad su počeli razgovori predsjednika republika bivše države, predsjednik Tuđman je u ožujku 1991. državnički procijenio da nema više smisla razgovarati jer Slobodan Milošević želi samo jedno - veliku Srbiju, rekao je.

Tada je predsjednik Tuđman donio odluku o raspisivanju referenduma koji je prošao plebiscitarno.

- To znači da je 83,5 posto ljudi izašlo, a 94,5 posto je glasovalo za suverenu hrvatsku državu. Onda, 25.6. kada je donesena deklaracija, nas u Europi nije podržavao nitko osim Svete Stolice, Ivana Pavla II. i austrijskog vicekancelara, prisjetio se Granić.

Jedan cilj - pomoći Hrvatskoj


Nakon prvih demokratskih izbora i pobjede HDZ-a, predsjednik Tuđman ga je uključio u njegovu Ustavnu komisiju.

- Mjesec dana nakon prvih demokratskih izbora, izabran sam prvo za vršitelja dužnosti, a onda za dekana Medicinskog fakulteta. Već je ministar Hebrang složio stožer saniteta u kojem sam bio pomoćnik gospodina Prodana koji je bio predsjednik stožera. Prije 1. kolovoza 1991. godine nazvali su me Mladen Vedriš i Franjo Gregurić da predsjednik Tuđman predlaže da budem potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva te sam prihvatio ući u Vladu demokratskog jedinstva. Kad sam ušao u tu vladu, ušao sam s jednim ciljem - pomoći Hrvatskoj koja je bila žrtva brutalne velikosrpske agresije Slobodana Miloševića, rekao je.

"Predsjednik Tuđman je imao povjerenje u ljude"


Granić je istaknuo kako je vladala odlična atmosfera u toj vladi.

- Bili su odlični odnosi s predsjednikom, puni povjerenja. Predsjednik se bavio stvarima vezanim za vojsku, obranu Hrvatske i vanjskom politikom. Ostalo je vlada imala široke ovlasti. Predsjednik Tuđman je imao povjerenje u ljude i s njim je bilo lako komunicirati, dodao je.

Govorio je i kako je došlo do potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti.

- Nakon Deklaracije u suverenosti i ustavne odluke, međunarodna zajednica je reagirala tako da je trojka Europske zajednice došla i u pregovorima s predsjednikom Tuđmanom, Brijunskim memorandumom, odgođena je ta odluka na tri mjeseca. Poslani su bili promatrači. Nakon bombardiranja Banskih dvora donijeli smo odluku koju je predsjednik prihvatio da Sabor donese odluku o prekidu svih veza s bivšom državom i to je bilo potpuno jedinstvo predsjednika, vlade i Sabora, rekao je.

"Vukovar je pravo čudo"


Granić je naglasio kako su Vukovar i branitelji Vukovara učinili možda najviše za proces stvaranja hrvatske države.

- Vukovar je hrvatski Alamo. Vukovar je pravo čudo. Hrvatska je učinila najviše što je mogla u tom trenutku. Predsjednik je vodio računa o Vukovaru. Najteži dan vezan za rat bio je kad je Vukovar okupiran. Vukovar je doprinio u jedinstvu Hrvatske i međunarodnom priznaju, rekao je Granić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!