17:43 / 28.04.2019.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/I.H./HRT

Granica - kontrole sve rigoroznije

-

-

Foto: - / -

Čuvari granice u svako doba dana i noći na sve su spremni. A uz nova tehnološka pojačanja više ništa ne bi smjelo proći ispod radara.
Granični prijelaz Bajakovo, osim što je najprometniji u zemlji, jedna je i od najfrekventnijih točaka na putu koji povezuje zapadnu i istočnu Europu. Zbog ilegalnih migracija, granična policija sve rigoroznije provodi kontrole i ništa se ne prepušta slučaju. Na raspolaganju im je najsuvremenija oprema: radari, skeneri, kamere, ali i psi vrlo istančana njuha i sluha.

Ako se putnik potajno uvukao u kamion dok je vozač spavao, otkrit će ga uređaj. Da još nečije srce tu kuca, upozorava policiju crvena lampica.

- Na teretnim automobilima se pregledavaju podvožja i kabina. Najčešće se skrivaju u podvožju na paletama ispod prikolice, skrivaju se u samim teretnim prostorima, otkriva Nebojša Komljenov, policijski službenik za graničnu kontrolu na GP Bajakovo.

I zato je vozačima svaki prelazak granice na Bajakovu veoma stresan. Ni danju ni noću 25 kilometara državne granice policija ne ispušta iz vida. Zbog nezakonitih prelazaka migranata čuvaju svaki njezin centimetar.

- Ove godine po pitanju nezakonitih pokušaja ulazaka na vanjskoj granici EU-a bilježimo porast od 10-ak posto, kaže Zlatko Čačić, pomoćnik načelnika za zaštitu državne granice postaje GP Bajakovo.

No čim zatopli, ilegalci krenu šumskim i poljskim putovima. Krije li se netko u gustoj šumi graničarima otkriva lavež belgijskog ovčara Lupusa. Uz istančan njuh i sluh može detektirati ono što policajci ne čuju, bilo kakve kretnje u šumi koje mogu naznačiti da je riječ o osobi, kaže Josip Panđa, policijski službenik i vodič službenog psa za zaštitu državne granice.

A oni koji čekaju noć jer misle da ih policija ne vidi - varaju se. S pomoću termovizijskih i infracrvenih kamera vide se kao na dlanu.

- Bilježe svaku kretnju osobe, životinje, sve što je pokretno, mi to vidimo i šaljemo ophodnje na samo mjesto gdje se događa, kaže Antun Markovinović, djelatnik postaje granične policije na Bajakovu.

Čuvari granice u svako doba dana i noći na sve su spremni. A uz nova tehnološka pojačanja više ništa ne bi smjelo proći ispod radara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!