16:58 / 08.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Grba-Bujević: Ako turisti dobiju kornavirus, svi će znati što im je činiti

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grba-Bujević je pritom poručila da smo se previše opustili - sve protuepidemijske mjere trebaju se i dalje poštovati jer se koronavirusa još nismo riješili.
Idućih dana Nacionalni stožer civilne zaštite predstavit će mjere za slučajeve ako se od koronavirusa razbole turisti, kako bi svi točno znali što im je činiti, najavila je u ponedjeljak ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Stožera Maja Grba-Bujević.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Grba-Bujević
je pritom poručila da smo se previše opustili - sve protuepidemijske mjere trebaju se i dalje poštovati jer se koronavirusa još nismo riješili.

- Sustav Civilne zaštite ostaje u funkciji te će reagirati istog trena ako se bilo gdje pojavi i najmanje žarište. Time ćemo zaštititi naše stanovništvo, ali i turističku sezonu, rekla je Grba-Bujević.

Takvo postupanje dovest će nas u bolju poziciju i za mogući odgovor na drugi val epidemije, ako ga bude, a epidemiolozi i biolozi tvrde da će ga biti, istaknula je.

Nacionalni stožer objavio je u ponedjeljak da u posljednja 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2247.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera Damir Trut pohvalio je rad županijskog Stožera civilne zaštite tijekom epidemije, kao i članova svih 23 stožera sa 225 članova.

Velik je to sustav, u državi je više od 570 stožera, u Civilnoj zaštiti 18.000 ljudi, nekoliko desetaka tisuća zdravstvenih djelatnika i policije. Formirana je zaliha zaštitne medicinske opreme tako da smo spremni za drugi val zaraze, ako će doći, poručio je Trut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!