Grbin: Događaji u Fortenovi posljedica su lex Agrokor

05.11.2022.

14:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je rekao kako to što je arapski investitor otkupio malo više od dvije petine dionica Fortenova grupe dokazuje da Vlada ne zna što se događa s najvećim proizvođačem hrane u zemlji, a drži da je to posljedica tzv. lex Agrokor iz 2017. godine.

- Stihijska i neodgovorna politika HDZ-a dolazi na naplatu", počevši od donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH ili tzv. lex Agrokor prije pet godina, rekao je Grbin nakon izborne skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Spomenuti zakon Grbin je nazvao ''neodgovornim radom koji nije razmišljao o posljedicama'' i kaže da je "odgovoran za aktualna zbivanja u Fortenova grupi", u kojoj je privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi od ruskog Sberbanka otkupio 43,4 posto udjela.

- Događaji u Fortenovi posljedica su lex Agrokor. Vlada ne zna što se događa s najvećim proizvođačem hrane na području Hrvatske, a o tome tko će preuzeti udio u Fortenovi nažalost ne odlučuje nijedno tijelo u Hrvatskoj, naglasio je Grbin.

Dodao je da će cijenu "neodgovorne politike vladajućih platiti svi građani".

- Što se tiče Ine, cijenu će građani platiti kroz više cijene goriva, a što se tiče Fortenove, kroz više cijene živežnih namirnica. Je li normalno da se nešto što se proizvodi u Hrvatskoj bude jeftinije u Sloveniji nego kod nas?, upitao je predsjednik SDP-a.

Inače, predsjedniku Vlade Andrej Plenković rekao je jučer da ni uprava kompanije nije bila upoznata s otkupom dionica, kako je izgledno da je operacija preuzimanja udjela u Fortenovi provedena u Rusiji, na što Vlada nikako nije mogla utjecati, te kako za tu transakciju nisu zatražena ni izdana potrebna odobrenja u EU-u.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je danas da se njegova stranka neće baviti samo Fortenova grupom, nego će otvoriti i druga pitanja koja su u zadnje vrijeme gurnuta u drugi plan. Riječ je o borbi protiv menstrualnog siromaštva, uvođenju građanskog odgoja u sve škole u Hrvatskoj, nejednakosti plaća između muškaraca i žena te nedostatku žena na upravljačkim pozicijama.

- Ako već ne ide nekim drugim putem, onda zakonodavnim rješenjima treba prisiliti trgovačka društva i poslodavce da osiguraju da svi budemo ravnopravni, ne samo na papiru već i u stvarnosti, izjavio je Grbin nakon izborne skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!