13:44 / 13.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grbin: HDZ nije u stanju odlučiti o zakonu o prekidu trudnoće

 Peđa Grbin komentirao je raspravu o zakonu o prekidu trudnoće i druge aktualnosti

Peđa Grbin komentirao je raspravu o zakonu o prekidu trudnoće i druge aktualnosti

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je prozvao HDZ da se Zakon o medicinskom prekidu trudnoće ne donosi zato što se, prema priznanju Branka Bačića, unutar stranke ne mogu o njemu dogovoriti pa je cijela država rob toga što HDZ ne može donijeti odluku.

- Zakon o medicinskom prekidu trudnoće je važna tema pa su oni koji su je stavili na raspravu kasno navečer pogriješili. Vlada do danas odbija nalog Ustavnog suda iz 2017. godine, zato smo mi iz SDP-a dva puta u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona koji regulira medicinski prekid trudnoće, rekao je Grbin nakon cjelonoćne rasprave o SDP-ovu prijedlogu Zakona o medicinskom prekidu trudnoće.

- Na tome ćemo i dalje inzistirati, bez obzira odbije li se naš prijedlog zakona zato što pravo žene na izbor treba sačuvati i urediti tako da nijedno povjerenstvo "nigdje neće moći izvrdavati, najavio je.

Komentirajući izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da HDZ nema namjeru mijenjati taj zakon, Grbin je kazao da će Jandroković građanima i Ustavnom sudu morati objasniti zašto se njihov nalog ne izvršava.

- Odluke Ustavnog suda nisu švedski stol i ne možeš s njega birati ono što ti se sviđa, naglasio je.

- Nepoštivanjem odluke Ustavnog suda građanima se šalje poruka koju je premijer Andrej Plenković više puta izrekao, a to je mogu što hoću, kaže Grbin.

Vladajući mogu napraviti svoj prijedlog

Odbacio je teze da SDP-ov prijedlog ne slijedi nalog Ustavnog suda te istaknuo kako je normalno da zakon ima politički pečat stranke koja ga predlaže. U prijedlogu je omogućeno vladajućima da, ako se ne slažu s nekim njihovim rješenjima, naprave svoj prijedlog kojim će adresirati stvari koje je Ustavni sud naveo u svojoj odluci.

No, to se neće dogoditi, a Branku Bačiću je u noćašnjoj raspravi izletjelo zašto jer je rekao 'mi kod sebe nismo postigli konsenzus kako bi ovaj zakon trebao izgledati'.

- Zato što se HDZ unutar sebe ne može dogovoriti što treba biti u zakonu, zakon se ne donosi, ustvrdio je Grbin dodavši da država sada postaje rob toga što HDZ nije u stanju donijeti odluku.

Na novinarsku primjedbu da njihov prijedlog ide prema liberalizaciji pobačaja, Grbin je uzvratio da nitko od njih nikome ne nameće odluku hoće li prekinuti trudnoću ili neće.

- To je odluka isključivo žene koja se nalazi u toj situaciji i nikoga drugoga, a zakon je napisan tako da ona, kada donese tu odluku, ne mora proživljavati potresne traume svih žena kojima smo svjedočili na jučerašnjem prosvjedu, ustvrdio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!