Grbin i Benčić: EU novac najboljima, a ne se dijeliti po babi i stričevima

24.03.2022.

16:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Možemo)

Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Možemo)

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Možemo) poručili su u četvrtak, obrazlažući prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo o korištenju EU fondova, kako bi se novac iz EU fondova trebao davati najboljim projektima, a ne dijeliti po babi ili stričevima.

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganu EU fondovima podnijela su 22 zastupnika oporbe na inicijativu Kluba SDP-a i Kluba zeleno-lijevog bloka potaknuti aferom Softver i uhićenjem Gabrijele Žalac, bivše ministrice zadužene za EU fondove, te Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

- Cilj povjerenstva bio bi utvrditi jesu li dobre procedure kojima se raspoređuje novac iz EU-a, postoji li politički pritisak i dobivaju li novac oni koji imaju najbolje programe ili se dijeli po babi i stričevima, kazao je Grbin.

Podsjetio je kako se protiv dvije čelne osobe koje su trebale kontrolirati provedbu projekta te krše li se pravila EU-a, Žalac i Petric, sada vodi kazneni postupak, dodavši da i nova ministrica Nataša Tamišak govorio o prijetnjama i pritiscima.

I Sandra Benčić (Možemo) ističe da novac iz EU, na koji se Hrvatska uvelike oslanja, treba dijeliti transparentno i pod kontrolom.

- Slučaj Žalac nije prvi ni jedini slučaj koji je potvrdio da se dijelom sredstava koji dolaze iz EU-a manipulira da bi se namirili određeni prijateljski, kumski ili stranački interesi, kazala je Benčić ocijenivši da je SAFU nekome policajac, a nekome kum.

Benčič se pita i tko je sve u liniji zapovijedanja znao za pogodovanja u natječajima te je li to znao i sam premijer Andrej Plenković. Tražimo da se istraži je li bilo i drugih vrsta pogodovanja unutra SAFU-a, poručila je.

Mostovi zastupnici su prigovorili što nitko iz Ministarstva za EU fondove nije nazočan na raspravi, kažu to je pitanje elementarne pristojnosti, na što iz HDZ-a odgovaraju da predstavnik ministarstva na to nije obvezan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!