15:36 / 06.09.2021.

Autor: Oporbeni zarez/M.Š./HRT

Grbin: Ne vidim zašto bi netko bio protiv suca Dobronića

Peđa Grbin u Oporbenom zarezu

Peđa Grbin u Oporbenom zarezu

Foto: HTV4 / HRT

U prvom Oporbenom zarezu u novoj parlamentarnoj sezoni gostovao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora govorio je o situaciji u stranci, pitanju zastupnika koji su isključeni iz stranke, a najavio je i da će zatražiti da se Aktualno prijepodne - na kojem predsjednik Vlade i ministri odgovaraju na pitanja zastupnika, održava češće nego jednom u tri mjeseca. Komentirao je i Milanovićev prijedlog za suca Vrhovnog suda, Radovana Dobronića. 

Peđu Grbina na početku je dočekalo pitanje vezano uz četvero zastupnika koji su isključeni iz stranke te je trenutno njihov status neriješen.

- Klub SDP-a sastat će se prije početka zasjedanja Sabora. Sabor počinje s radom 15. rujna, moguće početkom sljedećega tjedna, poručio je predsjednik stranke.

- Mogućnost je samo jedna, sjesti s kolegicama i kolegama, objasniti sve nedoumice, odgovoriti na pitanja te nakon toga donijeti odluku. 

Na Glavnom odboru SDP-a govorit će se o unutarnjim stvarima, što se tiče funkcioniranje stranke.

- Slijede nam lokalni unutarstranački izbori ove jeseni, govorit ćemo o organizacijskim stvarima. Na Glavnom odboru raspravljat ćemo o politikama, o političkim smjernicama SDP-a, dodaje Grbin ističući da će se raspravljati i o preuređenju lokalnih izbora.

Dodaje da su obavijestili vodstvo Sabora, da određene osobe više nisu članovi i članice SDP-a.

- Statut SDP-a je jasan, nezavisni zastupnici mogu biti članovi Kluba zastupnika, kako će to HDZ urediti na stranicama Sabora je pitanje tehnike i forme. Ne sjećam se da su oni tražili pisanu potvrdu da Jadranka Kosor više nije članica stranke. Jednu stvar uređuju za sebe, a drugačije za druge. HDZ je to, što očekivati od njih. Sadržaj je bitan, ovo je samo forma. 

Nikša Vukas putem medija proziva Peđu Grbina, govori o nezakonitom postupanju, čak ne isključuje i mogućnost da se obrati Ministarstvu pravosuđa i uprave. Može li se dogoditi da će zapravo Vlada arbitrirati u slučaju najveće oporbene stranke? 

- Kada sam u SDP-u bio suspendiran, tada sam rekao da mi ne pada na kraj pameti da Lovro Kuščević utjeruje odnose u našoj stranci. Stojim kraj toga, ali zakon je jasan, moguće je obratiti se Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

"Na čelu Odbora će biti netko iz SDP-a"

Krije li se iza svega planirano micanje Vukasa s mjesta čelnog čovjeka Odbora za unutarnju politiku i nacionalni sigurnost?

- Zakon je jasan, a on kaže da na čelu toga odbora treba biti predstavnik najjače oporbene političke stranke, a to je SDP. To će se i dogoditi. 

Ponavlja Grbin da će se sve raspraviti na sjednici Kluba te ne želi odgovoriti na hipotetsko pitanje "Što će se dogoditi ako Klub ne podrži isključenje četvero zastupnika". 

- Isključeni zastupnici mogu opet zatražiti u SDP, ali onda je na stranci da odluči jesu li se uvjeti ili razlozi promijenili ili sve još stoji. Teško je zamisliti da bi mogli primiti ljude koji su u nekim aferama ili ih policija istražuje, pojašnjava. 

Otvoriti rad državnih tijela prema javnosti

U Saboru je trenutno 28 zastupnika koji su članice ili članovi SDP-a. Što se tiče činjenice da više nemaju 30 zastupnika koji "mogu pogurati" neku točku na vrh dnevnog reda, Grbin kaže da tu nema nikakvih problema.

- Mi smo se i do sada dogovarali s drugim oporbenim strankama. I dalje ćemo se dogovarati s onim strankama koje su nam svjetonazorski bliske. Kada je neka tema važna, to će se naći na dnevnom redu saborske sjednice. 

Grbin kaže da treba mijenjati Poslovnik vezano uz Aktualno prijepodne - na kojem predsjednik Vlade i njegovi ministri odgovaraju na pitanja zastupnika. 

- Ako pogledate Britanski parlament, to se radi puno češće nego kod nas u Hrvatskoj, jednom u tri mjeseca. Rad svih državnih tijela trebalo bi otvoriti prema javnosti. Češće propitivanje rada Vlade tome bi pridonijelo. Ne znam hoće li to vladajući prihvatiti, ali mi ćemo to tražiti. 

Sanja Rabuzin-Pavić i Peđa Grbin

Sanja Rabuzin-Pavić i Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

U Saboru postoji 14 klubova zastupnika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da bi to moglo utjecati na učinkovitost Sabora. Ne smatra da je previše ako bi tijekom Aktualnog prijepodneva samo uvodna izlaganja trajala 4 sata.

- U čemu je problem? Neka rasprava traje, neka građani procijene je li ono što je rečeno dobro ili loše. 

Miroslav Škoro je najavio mogućnost osnivanja još jednog kluba, a nakon što je napustio Domovinski pokret. On je ujedno i potpredsjednik Sabora.

- Unutar oporbe potrebno je postići dogovor i konsenzus oko saborskih funkcija. Mi ćemo taj dogovor podržati s obzirom na to da smo najveća stranka. Na nama je da dođemo s konkretnim prijedlozima, što smo čini svaki puta do sada, dodaje.

"Država puca po šavovima"

Je su li zapravo SDP s unutarstranačkim sukobima te Domovinski pokret s raskolom, zapravo "uljepšali ljeto" Andreju Plenkoviću

- Potpuno je jasno, kako govore ankete, da bi da su održani izbori, mi danas ovdje razgovarali o formiranju Vlade ljevice i lijevog centra. Odgovor na vaše pitanje je - ne.

Smatra da treba postaviti pitanje može li Plenković "mirno spavati" zbog način na koji vodi državu. 

- Odgovor je također ne, ova država puca po šavovima. Mi sami sebe zavaravamo i guramo glavu u pijesak. Naravno da je rast BDP-a velik, nakon ogromnog pada prošle godine. No nitko ne govori o tome da nam je ekonomska aktivnost pala u drugom tromjesečju u odnosu na prvo. 

U Saboru o obnovi, zdravstvu i prešutnom prekoračenju

Ističe da je bilo velikih problema, primjerice što se tiče isporuke lijekova prije nekoliko mjeseci.

- Potrošili smo milijarde, a zauzvrat nismo dobili ništa. 

Na pitanje može li Plenković "podebljati" saborsku većinu tako da neki od izbačenih SDP-ovca postanu "žetončići" HDZ-a, Grbin kaže da želi vjerovati da je tako nešto moguće. 

- Kada govorimo o HDZ-u, kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Za očekivati je da ako im se otvori ta mogućnost, da neće prezati od ustaljenih obrazaca ponašanja. 

Što se tiče jesenskih rasprava u Saboru, ističe interpelaciju vezano uz Zakon o obnovi. 

- Želimo natjerati Vladu da počne raditi svoj posao. Vlada se toliko boji da nemaju hrabrosti niti odgovoriti na interpelaciju. To je ono što je prioritet. Tu je i problem zdravstva kao i pitanje prešutnog prekoračenja koje nije regulirano. Treba osigurati da se bankama onemogući daljnja manipulacija s minusima. 

"Ne znam zašto bi netko bio protiv Dobronića kao predsjednika Vrhovnog suda"

Dodaje Grbin da je osim konstrukcijske obnove, važna i energetska obnova. 

- Klimatske promjene su tu, napokon bi trebalo osvijestiti da u obnovi imamo mogućnost podići kvalitetu života ljudima te ujedno i zaštiti okoliš. Treba u obnovu uvrstiti i pitanje podizanja energetske učinkovitosti zgrada. To je nešto o čemu smo govorili prije godinu dana. Inzistirat ćemo na tome i dalje.

Što se tiče spore obnove, kaže da se radi o nesposobnosti i neradu ljudi u Ministarstvu, a sve to počinje od glavnog čovjeka u sustavu, a to je ministar Darko Horvat

Sastaje se uskoro Odbor za pravosuđe na kojem će se raspravljati o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Hoće li proći prijedlog predsjednika Zorana Milanovića za suca Radovana Dobronića?

- Ovaj put znamo koga predsjednik misli kandidirati, otklonjene su sve zapreke koje je HDZ izmislio zadnji puta zašto neće dići ruku za Zlatu Đurđević. Vidjet ćemo što će se dogoditi, opet imamo odličnog kandidata koji je spreman izaći iz uvriježenih, loših načina upravljanja u sudstvu. Spreman je prodrmati taj sustav. Mi ćemo odluku o tome kako ćemo glasati donijeti kada čujemo sve kandidate. Mišel Jakšić iz SDP-a će voditi te razgovore. Dobronić ima ljudsku snagu i prema svemu što sam vidio do sada, ne vidim zašto bi itko bio protiv toga čovjeka. 

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda podržana je kandidatura Marina Mrčele, aktualnog v.d.-a predsjednika Vrhovnog suda. 

- Mislim da on nije taj, ali pričekajmo raspravu na Odboru kada će kandidati dati odgovore na sva pitanja koja će im biti postavljena. 

Predsjednik SDP-a se nada da će vladajući što prije uvrstiti pitanje izbora predsjednika Vrhovnog suda na dnevni red, kako bi se ova situacija konačno razriješila. 

Četvrti val pandemije je krenuo, s druge strane cijepljenje stoji.

- Treba biti objektivan i reći da nije cijela odgovornost na Vladi. Znanstvenici su nudili različita rješenja. Do sada smo naučili da u onim društvima gdje postoji razgovor, konsenzus, uvjeravanje utemeljeno na činjenicama, da se tamo postižu bolji rezultati. Vlada je trebala biti puno otvorenija i spremnija za razgovor i dijalog, ističe Peđa Grbin. 

Dodaje da se u Francuskoj povećao broj onih koji su se cijepili kada je uvedeno da je Covid potvrda potrebna za brojna događanja. No, ističe da je to oblik represija i da je bolji put edukacija i uvjeravanje. 

- Pozivam sve da se cijepe, da zaštite sebe, da zaštite druge. Svoje prijatelje, članove svojih obitelji, sebi bliske i drage ljudi, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!