11:31 / 25.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Grbin: Interpelacija zbog aviona, a možda i više

-

-

Foto: - / -

Peđa Grbin, jedan od autora interpelacije o radu Vlade zbog propale nabave borbenih zrakoplova od Izraela, ne isključuje mogućnost pokretanja postupka opoziva Krstičevića.
Iako se činilo da će afera oko ministra Tolušića baciti u drugi plan neuspjelu nabavu izraelskih aviona, čini se da tako neće biti. Klub zastupnika SDP-a u saborsku će proceduru poslati interpelaciju o radu Vlade i radu ministra obrane Damira Krstičevića zbog propalog posla kupnje izraelskih bojnih zrakoplova. Peđa Grbin najavljuje i nešto više.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin, jedan od autora interpelacije, izjavio je da će interpelaciju predati najkasnije u ponedjeljak, ali to ne isključuje mogućnost da će poslije pokrenuti i postupak opoziva potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

- S interpelacijom idemo jer želimo odvojiti temu nabave višenamjenskih borbenih aviona, kako ovu koja je bila ovako nesretna i nespretno provedena, tako i onu koju su ministar obrane i predsjednik Vlade najavili, do svega drugog negativnog u radu i ponašanju ministra Krstičevića. Želimo se koncentrirati na temu, a prije svega želimo osigurati da se takve stvari, nazvat ću ih glupostima, ne dogode u budućnosti", rekao je. Objasnio je to misle postići tako što će prisiliti Vladu da "konačno na jednom mjestu sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo".- Interpelacija je gotova i treba je samo isprintati. Predat ćemo je danas. Potpisalo ju je dovoljno zastupnika, a zaključke ćemo predložiti. Budući da kolege ih HDZ-a smatraju da je to bilo sve savršeno, očekujemo da se na dnevni red stavi što prije - da javnosti pokaže koliko smo pogriješili, izjavio je Arsen Bauk (SDP)- Pokazana je slabost oporbe. Ako je posao nabave eskadrile borbenih aviona doživio blamažu, onda bi odgovor ozbiljne oporbe bio zahjev za pitanje odgovornosti Vlade RH, a ne 'light varijanta' - interpelacija. Za pokretanje pitanja povjerenja Vladi potrebna je petina zastupnika, a za interpelaciju desetina. Očito SDP nije sposoban prikupiti 31 potpis, izjavio je predsjednika Kluba HDZ-a Branko Bačić.Zašto oporba nije zajednički izašla s prijedologom za opoziv ministra Krstičevića i čeka li HDZ raspravu posve mirno - u emisiji Poligraf odgovarali su saborski zastupnici: Tomislav Sokol iz HDZ-a, Robert Podolnjak iz Mosta i  Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!