17:21 / 17.07.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Grbin: Kampanja za cijepljenje nije uspjela

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je, u stanci cjelodnevne sjednice Predsjedništva, poručio kako je evidentno da kampanja promoviranja cijepljenja nije uspjela te da je spreman razmotriti opciju obaveznog cijepljenja ako znanstvenici budu rekli da je to rješenje u borbi protiv epidemije.

- Predsjednik Vlade govorio je u ponedjeljak o prioritetima i ostavštini iza svog četverogodišnjeg mandata o spajanju dva dijela Hrvatske Pelješkim mostom, o ulasku u Schengen, euru, o nabavi borbenih zrakoplova, čak i o ukidanju viza za SAD, ali, zanimljivo, nije govorio da želi da njegova ostavština bude uspješna obnova Zagreba i Banije. To su stvari i kojima mi u SDP-u hoćemo govoriti i koje želimo da budu prioritet političkog djelovanja, ono što je bitno građanima i ono što je bitno za podizanje kvalitete života, izjavio je Grbin u stanci sjednice Predsjedništva na kojoj su raspravljali o unutarstranačkim pitanjima, ali i rješenjima za trenutačne i dugoročne probleme građana. 


- Već na jesen krećemo s definiranjem politika koje ćemo početi provoditi kada dobijemo povjerenje građana za upravljanje Hrvatskom, najavio je. 


- Ovo je sjednica bez raspuštanja određenih organizacija, ali ovo nipošto nije mirna sjednica niti želim da bude mirna nego da poslije podne bude vrlo aktivna sjednica gdje ćemo vrlo argumentirano raspravljati o ključnim stvarima za budućnost Hrvatske. O onima koje treba raspraviti sada, poput cijepljenja i treba li biti obavezno i za koga, ali raspravljat ćemo i o dugoročnim stvarima, kao što je, primjerice, reforma teritorijalnog ustroja!, odgovorio je na pitanje je li sjednica 'mirna' ili ima tenzija. 


Na novinarski upit uzvratio je kako je evidentno da kampanja promoviranja cijepljenja nije uspjela zato što se građane nije dovoljno educiralo koje su koristi od cijepljenja, a što su štetne posljedice necijepljenja. 


- Građane se nije dovoljno razuvjerilo da ih cijepljenje neće pretvoriti u mobilni uređaj za emitiranje bluetooth signala. Kampanja nije dobra i svela se na bedževe na reverima pojedinih voditelja ili političara i sada smo došli u situaciju da moramo razmišljati treba li cijepljenje biti obavezno za sve, samo za neke ili neobavezno za sve. Ako znanstvenici kaže da je rješenje u obaveznom cijepljenju, onda je to nešto što sam ja spreman razmotriti, poručio je šef SDP-a. 


Komentirajući mogućnost da bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bude izabrana za glavnu tajnicu NATO-a, Grbin je podsjetio na kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu NATO-a i sklonost da uvijek krenemo 'minirati' nekog našeg tko se natječe za neku međunarodnu funkciju. 


- Mi u SDP-u to nikada nismo radili, nećemo ni u slučaju Grabar Kitarović i ako krene u tu kandidaturu, naš odgovor je 'zašto ne', istaknuo je. 


Osvrćući se na slučaj zastupnice SDP-a Marine Opačak Bilić, Grbin je kazao da nisu bez razloga raspustili organizaciju u Slavonskom Brodu. 


- Znali smo da tamo ima problema, doduše, nismo znali do kuda seže to što sa SDP-om ne bi trebalo imati veze, dodao je. 


- Nisam sretan kada se bilo koju našu članicu ili člana povezuje s malverzacijama, ali uporno ističem nultu stopu tolerancije na kriminal. U pravilima koja ćemo danas uputiti na raspravu našim članicama i članovima Glavnog odbora zauzimamo jasan stav da onaj tko je osuđen ne može obnašati dužnost, ali idemo i korak dalje, neće se moći kandidirati ni osoba protiv koje je podignuta pravomoćna optužnica za kazneno djelo. Ako želiš čistiti društvo, počinješ od svog praga, zaključio je Grbin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!