15:11 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Grbin komentirao kaos u Saboru

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Nakon što je danas odgođeno glasanje zbog nedostatka kvoruma, oporba je uz ocjenu da je to poraz HDZ-a napustila sabornicu u koju će se vratiti ako se na dnevni red vrati glasanje o izmjenama Zakona o HGK.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, poručio je kako se danas u Saboru dogodio presedan.

- HDZ je danas odlučio pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu kako bi pokazali političku snagu. I Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram, poručio je Grbin.

NagIasio je da su zatražili stanku i prije nego li se oporba stigla konzultirati, a predsjednik Sabora je otkazao glasanje bez obzira na važne zakone koji su se trebali izglasati. Rekao je i kako je HDZ tu točku mogao ostaviti na dnevnom redu glasanja kao zadnju te napustiti sabornicu, pa oporba ne bi imala kvorum.

- Za nas je to izuzetno važno pitanje, zato što u ovim trenucima velike gospodarske neizvjesnosti, s kojima se suočavaju poduzetnici, smatramo da ako Vlada nema osmišljen paket pomoći,  onda trebamo podržati inicijative koje dolaze upravo iz poduzetničkog sektora. Točka je raspravljena, o toj točki se trebalo glasati. Nažalost, predsjednik Sabora je izvan svih normalnih okvira odlučio da se o toj točki ne glasa. Zatražili smo stanku da se konzultiramo i onda se prije nego se oporba stigla konzultirati i prenijeti stav predsjedniku Hrvatskog sabora, on je otkazao daljnje glasanje. Bez obzira na važne zakone koji su pred nama. Osigurajte na bilo koji način da se ne izglasa, ali stavite na dnevni red i mi bismo ostali u Saboru i glasali o svemu o čemu se trebalo glasati, ali HDZ je odgodio glasanje, rekao je Grbin i dodao da će se vratiti u sabornicu ako vrate tu točku.

Grbin je sve podsjetio kako je prije nekoliko godina promijenjen Poslovnik koji je omogućio oporbi da u određenim trenutcima može staviti neke točke na dnevni red.

- Oporba je ovaj tjedan stavila ovu točku na dnevni red i za nas je to izuzetno važno pitanje jer u ovim trenucima neizvjesnosti smatramo da kada Vlada već nema osmišljen paket pomoći, moramo podržati inicijative koje dolaze iz poduzetničkog sektora, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!