Kreće se u pripreme za ugrađivanje pobačaja u Ustav

25.05.2022.

17:11

Autor: Hina/HRT/V.G.

Peđa Grbin i Marija Selak Raspudić

Peđa Grbin i Marija Selak Raspudić

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je, nakon sastanka s predstavnicima ljevice, najavio da kreću u pripreme za izmjene Ustava u koji bi se ugradilo pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, te da će prijedlog pokušati 'progurati' kroz Sabor, a nije isključio ni referendum. Marija Selak Raspudić (Most) rekla je da podržavaju dolazak ministra zdravstva u Sabor no i uputila kritiku ljevici.

- Tekst je na usuglašavanju, vjerujem da će biti prihvaćen i pozivam i sve ostale, oporbene i vladajuće klubove, da nam se pridruže", izvijestio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka oporbenih zastupnika ljevice u Saboru.

Grbin je rekao da je stav SDP-a da se promjene Ustava pokušaju provesti najprije kroz Sabor, prikupljanjem potpisa petine zastupnika. Ne uspije li to, napomenuo je, onda su sve opcije na stolu pa i pokretanje referenduma.

Pokrenuli smo inicijativu za saslušanje ministra zdravstva Vilija Beroša jer recentne informacije pokazuju da je više nego nužno pozvati ministra pred saborski Odbor za zdravstvo kako bi mu se postavila pitanja o hrvatskom zdravstvu, izvijestio je o još jednoj inicijativi SDP-a.

- Stupanj zdravstvene zaštite koje građani ove zemlje uživaju je ispod svakog nivoa gomilanje dugova prema veledrogerijama dovodi u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava i mislim da je krajnje vrijeeme da rh sabor postane nešto više od dizača ruku mislim da je krajnje vrijeme da sabor počne ispunjavati one funkcije koje ima u parlamentarnim demokracijama, a jedna od tih je aktivni nadzor što članovi Vlade rade, ustvrdio je Grbin.

Pozivam sve članice i članove Odbora za zdravstvo podrže inicijativu i da ministar Beroš dođe na Odbor i odgovara na sva pitanja. Ako zna kako će provesti reformu zdravstva, riješiti dugove i osigurati da ravnatelji bolnica rade svoj posao, a da građanke i građani imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, onda se nema od čega skrivati, poručio je Grbin.

Dodao je da očekuje od vladajućih da shvate koja je uloga parlamentarne demokracije i da imaju obvezu i pravo nadzirati što članovi Vlade rade.

- To je u slučaju ministra Beroša u ovom trenutku nužno, ustvrdio je.

SDP želi pokazati, pojasnio je, da parlament ne postoji samo zato da bi podržavao prijedloge većine nego i ojačao kontrolu.

Na ovaj potez odlučili su se motivirani slučajem Mirele Čavajde koji je pokazao da je pravo žene na prekid trudnoće u Hrvatskoj ugroženo.

Taj slučaj, tumače u SDP-u, otvorio je pitanje dostupnosti ostvarivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Na sutrašnjoj sjednici Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku raspravit će SDP-ov prijedlog za javno saslušanje ministra zdravstva Vilija Beroša.

- Podržavamo da ministar Beroš dođe u Hrvatski sabor. Što se tiče ljevice i onoga zbog čega ga ona konkretno zove, moram reći da ljevica ima imalo obraza malo bi barem privremeno utišala izigravanje moralne vertikale u priči oko pobačaja s obzirom na promašeni, nestručni i diletantski prijedlog zakona o pobačaju, rekla je Marija Selak Raspudić (Most).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!