11:35 / 09.05.2018.

Autor: M.M./D.P./Hina

Grbin: Martina Dalić zbog Agrokora mora ravno u zatvor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je portal Index objavio elektroničku poštu ministrice Martine Dalić o Agrokoru, SDP-ov saborski zastupnik Goran Maras pozvao je državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu.
SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je da je nakon objave prepiske između ministrice gospodarstva Martine Dalić i autora lex Agrokor postalo jasno da je ekipa okupljena oko nje i bivšeg povjerenika Ante Ramljaka godinu dana koristila Agrokor kao svoj bankomat iz kojeg su izvlačili milijune, zbog čega bi Dalić trebala završiti u zatvoru.

Kako bilo, ovo ponašanje više nije u domeni političke odgovornosti - iako će političkih posljedica morati biti - već kaznene, napisao je Grbin na svom facebook profilu.

Gospoda ne da su bila konzultirana - oni su kreirali zakon po svojim potrebama i unaprijed birali mjesta na koja će se zakačiti i sisati novac. Stvorili su hobotnicu koja je usporediva samo s onom u Fimi mediji, jedino što su novac umjesto iz desetaka državnih izvlačili iz jednog privatnog poduzeća pod državnom upravom, zaključio je Grbin.

Maras: Državni odvjetnik treba odmah otvoriti istragu oko Dalić

SDP-ov saborski zastupnik Goran Maras pozvao je državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu o komunikaciji između autora lex Agrokor i ministrice Dalić, poručivši da premijer Andrej Plenković treba Martinu Dalić razriješiti dužnosti.

Portal Index.hr objavio je komunikaciju između autora lex Agrokor, Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića iz koje proizlazi da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.


Kosor: Korespondencija ministrice Dalić o Agrokoru je neprihvatljiva i ne sviđa mi se

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor s konferencije za novinare poručio je da mu se ne sviđa korespondencija ministrice Martine Dalić. Istaknuo je kako stalno zaboravljamo da je glavni krivac za stanje u Agrokoru Ivica Todorić, ali korespondencija ministrice Dalić i priprema dokumenata u tajnosti apsolutno nije prihvatljiva. Ima li u tome elemenata neke odgovornosti, presudit će neka druga tijela, sigurno neću ja, kazao je Kosor.

Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine, odgovorio je da to treba pitati premijera Plenkovića.

Živi zid pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozvao je premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku, ustvrdivši da je 'cijela situacija veleizdaja'. Sinčić tvrdi da premijer Plenković i ministrica Dalić donoseći lex Agrokor nisu brinuli o javnom interesu, sudbini Agrokora, interesu dioničara, malih dobavljača niti radnika, već jedino o tome kako će konzultantske poslove vrijedne 500 milijuna kuna "krčmarskim dogovorima" podijeliti sebi bliskim krugovima. Pozvao je Državno odvjetništvo da istraži sve radnje i e-mailove.

Beljak: Nije riječ o "zanemarivoj aferici"

Ovo zasigurno ne može biti zanemariva aferica. Ako je točno što je objavljeno, radi se o najvećoj pljački Hrvatske. Dalić bi to trebala što prije razjasniti - ili podići kaznene prijave protiv onih koji su to objavili ili pomoći premijeru i podnijeti ostavku. Ovo ponašanje je nedopustivo i dokaz da se radi o smišljenoj pljački 500 milijuna kuna, ustvrdio je Beljak.

Bunjac i Grmoja: Plenković i Dalić moraju dati ostavke

Tijekom rasprave o Matici iseljenika, Mostov politički tajnik Nikola Grmoja zatražio je stanku zbog afere Agrokor i podataka objavljenih u medijima vezanih uz mailove i potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić. To je težak udarac premijeru i vladi, ustvrdio je Grmoja.

Branimir Bunjac (Živi Zid) također se pridružio zahtjevu za stankom rekavši kako premijer i njegova potpredsjednica trebaju podnijeti ostavku te da mora reagirati i glavni državni odvjetnik.

Danas smo, po ne znam koji put, saznali da u Hrvatskoj postoji paralelizam vlasti. Imamo institucije kao Sabor, Vlada, pravosuđe... a u RH se odluke donose u neformalnim skupinama, na grupnim mailovima, gdje ljudi koji nisu nikad imenovani u nikakve radne skupine i nemaju nikakve ovlasti u Vladi, ministarstvima i Saboru donose dugoročne odluke koje se tiču države, gospodarstva i društva općenito, rekao je Bunjac.

Smatra da je posrijedi kazneno djelo trgovine utjecajem i povlaštenim informacijama kako bi određena interesna skupina ostvarila svoj materijalni interes što, kaže, pokazuje činjenica da je do sada iz Agrokora izvučeno 500 milijuna kuna za tzv. savjetovanja, a istovremeno nema ni nagodbe ni ikakvih rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!