Grbin: Hodočašća ministara u zatvor su izvan normalnog ponašanja

24.08.2023.

Zadnja izmjena 12:52

Autor: HRT/IMS

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić u središnjici stranke održali su konferenciju za novinare. Jedna od tema bila je, kako je Grbin rekao - vruća politička jesen.

- Kada govorimo o političkoj jeseni činjenica je da će ona u Hrvatskoj, to moram reći nažalost, biti prije svega obilježena aferama koje proizlaze iz HDZ-ovog neodgovornog i korumpiranog upravljanja ovom državom. Mi ni dan danas nemamo odgovora što je bilo s plinom u aferi "Plin za cent". To se mora reći i s tim morao početi. Zato je naše pitanje koje ćemo ovdje danas postaviti Andreju Plenkoviću potpuno jasno- Druže, što si napravio? Svi oni koji su ovdje zapetljali stvari, oštetili HEP i hrvatske građane i dalje rade svoj posao kao da se ništa nije dogodilo. Milijunska šteta - nikakva odgovornost. Ako prika Plenković misli da smo na ovo zaboravili onda je jasna poruka- nismo, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Naglasio je kako je veći problem od ogromne direktne štete ta što u hrvatskoj politici ne možemo razgovarati o bitnim stvarima a to su standard i dostojanstvo hrvatskih građana. 

Segregacija hrvatskog društva

- Dogodila se jedna potpuna segregacija hrvatskog društva i na one koji imaju i na one koje nemaju. Porast cijena usluga u ugostiteljstvu je još i veći nego porast cijena hrane, tu je inflacija preko 50 posto. To znači da prosječni hrvatski građani ne mogu otići na godišnji odmor, a oni koji žive na moru ne mogu otići u centar grada da bi si tamo priuštili kavu ili kakav objed u restoranu, napomenuo je Grbin.

Potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić ističe da su glavni pokretač inflacije u Hrvatskoj profitne marže koje su, tvrdi, porasle za čak 81 posto te u nijednoj drugoj članici Europske unije nisu veće nego što su kod nas.

- Neopravdano se bogate trgovci, špekulanti i inflacijski profiteri. Mi predlažemo redefiniranje tzv. poreza na ekstraprofit gdje ćemo toljagom opaliti one koji zarađuju na visokim maržama, ali ne proizvođače, njima treba omogućiti da investiraju, zapošljavaju ljude i stvaraju nove proizvode. One koji zarađuju na trgovini, njih treba penalizirati, kazao je Hajdaš Dončić.

Grbin napominje da u Hrvatskoj u ovom trenutku na snazi nije porez na ekstraprofit nego "ekstra porez na svaki profit, bez obzira da li netko nešto proizvodi ili preprodaje".

Osim toga, vodstvo SDP-a traži jačanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se stalo na kraj svim onima koji zarađuju na najranjivijim društvenim skupinama.

Grbin: Hodočašća ministara u zatvor su izvan normalnog ponašanja

Grbin je također rekao da svi hrvatski građani u inozemstvu zaslužuju diplomatsku i pravnu pomoć.

- Diplomatska i konzularna pomoć da, svim hrvatskim građanima koji se zateknu u određenim situacijama u inozemstvu, ali hodočašća u zatvor su izvan normalnog ponašanja, rekao je Grbin na konferenciji za medije, nakon što su početkom tjedna ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posjetili navijače uhićene zbog sudjelovanja u masovnoj tučnjavi u jednom od atenskih zatvora.

Predsjednik SDP-a dodaje da ovo nije prvi put da je Hrvatska suočena s nasilnim ponašanjem pojedinih navijača, dok institucije od tog problema okreću glavu.

- Zar je normalno da UEFA mora tražiti od Dinama da donese program kojim će se boriti protiv navijačkog nasilja? Zar je normalno da policija ne vidi nacističke simbole istaknute na jednoj utakmici odigrane ovog vikenda?, pitao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!