13:31 / 19.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Grbin: Odlukom HZZO-a građani manjih sredina dovedeni u neravnopravan položaj

-

-

Foto: - / -

Zamislite kako je to kad u turističkoj sezoni zbog lijeka morate putovati iz Pule u Rijeku, na plus 30 čekati ispred tunela Učka, rekao je Grbin.
Zastupnik Peđa Grbin (SDP) upozorio je kako su odlukom HZZO-a da se lijekovi za onkološke pacijente mogu davati isključivo u kliničkim bolnicama građani manjih sredina dovedeni u neravnopravan položaj, te je pozvao zastupnike koji dolaze iz takvih sredina da "zaspu" Vladu pitanjima zašto građane dovodi u neravnopravan položaj s obzirom na mjesto življenja.

Brojni lijekovi za onkološke pacijente na novoj su listi označeni oznakom KL, što znači da se mogu davati pacijentima isključivo u kliničkim bolnicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, no bolesnih ima i drugdje, istaknuo je Grbin u Hrvatskom saboru, ustvrdivši da su u građani iz manjim sredinama takvom odlukom HZZO-a dovedeni u neravnopravan položaj.

Iako u bolnicama u njihovim mjestima postoje uvjeti za administriranje onkoloških lijekova, neće ih dobivati samo zato jer je HZZO političkom odlukom odlučio da ti lijekovi budu dostupni samo u kliničkim bolnicama, ustrajao je zastupnik.

Zamislite kako je to kad u turističkoj sezoni zbog lijeka morate putovati iz Pule u Rijeku, na plus 30 čekati ispred tunela Učka, rekao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!