Grbin: Odmah uvesti 'crne liste' trgovaca

20.01.2023.

13:46

Autor: Hina/HRT/A.V.

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je ponovno upozorio da cijene ne prestaju rasti i inflacija je golem teret za građane, a Vlada ništa ne poduzima, pa je pozvao na hitno uvođenje 'crnih lista' trgovaca kako bi građani znali tko neopravdano diže cijene.

- Živo me zanima hoće li predsjednik Vlade danas napokon predstaviti arsenal mjera o kojem već tjednima govori. Činjenica je da se cijene u Hrvatskoj ne smanjuju i da inflacija predstavlja ogroman teret za građane, izjavio je Grbin u Saboru.


Prema podacima Zavoda za statistiku, dodao je, porast cijena hrane najveći je generator inflacije, a Plenković i njegova Vlada u vezi s tim ne poduzimaju ništa konkretno.


- Danas na Vladi imaju još jednom priliku nešto napraviti i pokazati je li im uopće stalo do standarda hrvatskih građana, napomenuo je.


- Brojne su stvari koje se mogu napraviti i umjesto svađa i prepucavanja s trgovcima mogli su sjesti za stol s njima i vidjeti može li se razgovorom doći do rješenja. Paralelno s tim potrebno je konačno uvesti 'crne liste', a ne nekakve 'bijele' izmišljene prije desetak dana, nego one gdje će se konkretno pratiti cijene, a građani vidjeti tko ih neopravdano podiže, smatra Grbin.


Ponovio je da je nužno baviti se povećanjem standarda građana, što je moguće jedino porastom mirovina i plaća.


- Od arsenala nismo vidjeli ni 'a', a cijene rastu i dalje i nema nikakvih naznaka da će se nešto početi mijenjati. U stvari prazna puška, naglasio je Grbin.


Dodao je i da 31. ožujka istječu antiinflatorne mjere, a SDP smatra da se te mjere moraju nastaviti i nakon tog datuma te raditi na tome da se subvencije i potpore vežu uz određene uvjete.


No, upozorava, u proračunu sredstva za nastavak mjera nakon ožujka nisu predviđena. Ako se mjere nastave, potrebno ih je vezati uz određene uvjete, a ne da se daju na lijepe oči, smatra Grbin.


Treba i sa sindikatima dogovoriti koji su proizvodi ključni za standard građana i koji će se pratiti, poručio je i dodao da je Vlada morala još prije godinu dana intervenirati uvođenjem 'crnih lista'. U Sloveniji koja ih je uvela to je dalo određene rezultate, kazao je.


Ocijenio je i da Zakon o pomorskom dobru ne donosi ništa dobro za hrvatske građane jer, uz sva poskupljenja koja imamo, iz predloženog proizlazi da će se morati plaćati i za plaže.


- Zato mi iz SDP-a poručujemo Vladi ne kradite nam i plaže, poručio je šef SDP-a te istaknuo da Zakon u ovom obliku ne prihvaćaju i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe njegovo donošenje.


Grmoja: Upozoravali smo da je pogrešno u ovom trenutku uvoditi euro

Osvrnuvši se na podizanje cijena i Vladine mjere, potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja rekao je da se tako teško može utjecati na tržište. Vlada je mogla u pripremnom razdoblju pratiti i uspoređivati cijene, sada je kasno za "bijele" ili "crne" liste trgovaca.

Upozoravali smo da je pogrešno u ovom trenutku uvoditi euro, ali nas nitko nije slušao, kazao je Grmoja i dodao kako bi trebalo promovirati one koji ne dižu cijene.

Što se tiče kažnjavanja za dizanje cijena, pitanje je koliko je to utemeljeno u zakonu, jer će oni to moći opravdati povećanjem troškova, ocijenio je.

Smatra i da je pitanje što bi se dogodilo s gospodarstvom kada bi Vlada povukla potpore onima koji dižu cijene jer već sada vidimo da se zatvaraju manje trgovine i ugostiteljski objekti.

Vlada je sada u nezavidnoj situaciji, ali sama se do toga dovela uvođenjem eura, ustvrdio je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!