Grbin: Oporba traži saslušanje Dobronića, Hrvoj Šipek i Malenice o ugovoru s MOL-om

16.11.2022.

15:53

Autor: Hina/HRT/D.S.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je, nakon redovitog sastanka cjelokupne oporbe, da će predložiti tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe na kojoj bi saslušali predsjednika Vrhovnog suda, glavnu državnu odvjetnicu i ministra pravosuđa o ništetnom ugovoru Ine s MOL-om.

- Stav čitave oporbe je da se priča oko Ine mora raspetljati do kraja u svim aspektima, pa tako i pitanje dodatka ugovoru koji se odnosi na upravljačka prava u Ini koji se sklopljen na temelju koruptivnog dogovora u kojem je sudjelovao predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader, rekao je Peđa Grbin.


Hrvatsko pravosuđe je pravomoćno utvrdilo da je tu riječ o kaznenom djelu, što znači da je takav dodatak ugovoru protivan prisilnim propisima te je po definiciji Zakona o obveznim odnosima ništetan. Kada je ugovor ništetan onda se on može pobijati pred hrvatskim sudovima, pojasnio je.


- O tome je više puta govorio predsjednik Vrhovnog suda, a mi želimo da Hrvatska zauzme jasan stav kako će se prema tome postaviti. Jučer smo čuli da je Andrej Plenković počeo govoriti o nekakvim konzultacijama s pravnim fakultetima i stručnjacima, ali tu ne treba nikakva konzultacija jer smo na trećoj godini fakulteta i on i ja učili građansko pravo, kazao je Grbin.


S obzirom na to da HDZ zabija glavu u pijesak, odugovlači s odgovorom na ovo pitanje i izbjegava odgovornost, dogovorili smo se da ćemo zatražiti tematsku sjednice Odbora za pravosuđe na koju želimo pozvati predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i ministra pravosuđa Ivana Malenicu.


Grbin ističe da je namjera s njima otvoreno i meritorno razgovarati o tome koje su opcije, rokovi i način na koji Hrvatska može pred hrvatskim sudom zaštititi svoj položaj, osigurati ostvarivanje svojih prava kako bi se barem dio onoga što je uzeto na temelju koruptivnog dogovora Sanader s MOL-om vratilo hrvatskim građanima.


Odluku o sazivanju sjednice može donijeti samo većina u tom Odboru pa će oporba to predložiti na sjednici Odbora idući tjedan, a na vladajućima je da donesu odluku žele li ili ne braniti interese Hrvatske, kazao je.


- Ako HDZ-ova većina u Odboru ne podrži prijedlog, onda je potpuno jasno da HDZ ne želi štititi interese Republike Hrvatske i da se potpuno stavio u slugansku ulogu prema Mađarima, MOL-u i stranom kapitalu, smatra.


Dodao je da postoji nekoliko načina da se o toj temi provede rasprava u Hrvatskom saboru, na plenarnoj sjednici ili pak na Odboru za pravosuđe što bi bilo bolje jer bi se moglo saslušati predsjednika Vrhovnog suda koji je o tome vrlo ozbiljno govorio, kao i glavnu državnu odvjetnicu jer upravo DORH zastupa RH u takvim postupcima pred hrvatskim sudovima.


Grbinu se čini da HDZ ipak neće odbiti tu raspravu jer je, kaže, pritisak koji oporba radi na njih prevelik te je došlo vrijeme da se ovo riješi u okviru pravnog poretka RH i EU koji reguliraju ništetnost pravnih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!