18:04 / 31.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Grbin podržao Zlatu Đurđević kao kandidatkinju za Vrhovni sud

Grbin podržao Zlatu Đurđević kao kandidatkinju za Vrhovni sud

Grbin podržao Zlatu Đurđević kao kandidatkinju za Vrhovni sud

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je profesorica Zlata Đurđević prava kandidatkinja za Vrhovni sud te kako očekuje da je Državno sudbeno vijeće potvrdi i da HDZ, stranka koja je na optuženičkoj klupi, ne opstruira njezin izbor.

Zapitao se i je li za reformu hrvatskog pravosuđa doista potreban Zdravko Mamić.

- Ta odluka otvara brojna pitanja, a jedno od najvažnijih pitanja koje želim postaviti svima nama, ne samo u politici nego čitavom hrvatskom društvu - je li nam doista bio potreban Zdravko Mamić da shvatimo koliko je pravosuđe u Hrvatskoj loše i da se prisilimo početi ga mijenjati, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Sve lokalne sredine imaju probleme s pravosuđem, a u Zadru pravosuđe pati više od 30 godina pod jarmom jednog čovjeka i jedne stranke, ocijenio je Grbin na konferenciji za novinare s Markom Vučetićem, neovisnim kandidatom za dužnost zadarskoga gradonačelnika na lokalnim izborima.

Neovisni kandidat Marko Vučetić, koji na izbore izlazi uz potporu koalicije SDP-a i Akcije mladih, komentirao je objavu "Nacionala" o lažnom iskazu Drage Tadića u korist Božidara Kalmete.

Tjednik "Nacional" u najnovijem broju tvrdi kako posjeduje dokaze da je na zatvor osuđeni Drago Tadić priznao da je 2018. na suđenju Kalmeti za izvlačenje novca iz HAC-a lažno svjedočio u njegovu korist.

- To nitko nije prenio, a Drago Tadić je dao iskaz da je lažno svjedočio u slučaju Kalmeta. Ovo nije pravna država jer u Zadru postoji osoba koja je pretvorila grad u utvrdu. Moj protukandidat je Božidar Kalmeta, a ne Branko Dukić. U Zadru su institucije kapitulirale. Pozivam DORH da reagira na objavu da je Tadić omogućio oslobađajuću presudu Kalmeti. Hoće li pravosuđe kapitulirati pred Mamićem, Kalmetom i Šeksom, ovisi o aktiviranju pozitivne građanske snage, poručio je Marko Vučetić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je i govor koji smeta HDZ-u.

- Milanović je često bezobrazan, ja sam fin, a Marko je profesor filozofije. HDZ-u odgovara samo šutnja, a ja šutjeti neću, rekao je.

Na pitanje hoće li u Zadru profesor filozofije pobijediti doktora (gradonačelnik Branko Dukić), Grbin je odgovorio kako vjeruje u potporu zadarskih SDP-ovaca. Oni su, dodao je, u stanju napraviti ono što govore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!