18:52 / 04.10.2020.

Autor: Tema dana/I.B./HRT

Grbin: Potrebno je osloboditi grad Zagreb od korupcije

-

-

Foto: - / -

Peđa Grbin u Dnevniku HRT-a govorio je među ostalim o prvim potezima na mjestu predsjednika stranke, posljedicama najnovije korupcijske afere, predstojećim lokalnim izborima.
Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je o prvim potezima na mjestu predsjednika stranke, posljedicama najnovije korupcijske afere, predstojećim lokalnim izborima, a posebno u Zagrebu. Odgovarajući na pitanje vidi li se na mjestu premijera, potvrdio je i dodao da "bi puno više slušao od sadašnjeg te korigirao svoje stavove kada bi mu netko rekao da griješi".

➡️ Peđa Grbin predsjednik SDP-a 

Kazao je da se SDP nalazi pred izazovima i da će biti potrebno puno rada da se popravi rejting.

- SDP je velika stranka i ne možemo se ograničiti na to kome ćemo se obraćati. Moramo se obraćati svim građankama i građanima RH i razmišljati o tome da je u našoj politici dosta konflikata, svađi i da je vrijeme da počnemo razmišljati o stvarnim problemima koje građani imaju i kako ćemo te probleme rješavati, istaknuo je Grbin.

Na lokalnim izborima fokus je na Zagrebu

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima rekao je da je i za vrijeme predizborne  kampanje razgovarao s kolegama na terenu o tome kako najbolje pripremiti stranku. Kaže da je najveći fokus na Zagrebu i da će ponuditi najbolje ljude, "one koji su svojim radom, idejama, vizijama i dosadašnjim rezultatima u poslovima prepoznati u svojim sredinama". 

- Prioritet je u Zagrebu okupiti građansku i lijevu opciju, dogovoriti se i pripremiti nastup na lokalnim izborima. Mislim da je građanima Zagreba manje bitno ime osobe koja će biti kandidat za gradonačelnika. Daleko im je važnije da se korupcijska hobotnica, koja je Zagreb godinama okupirala, makne s njihovih leđa. Potrebno je osloboditi grad Zagreb od korupcije. A to možemo jedino isključivo dogovorom, razgovorom i pregovorima, kazao je.

Naglašava da mu je "sekundarno pitanje hoće li osoba koja će biti kandidat za gradonačelnika biti iz SDP-a, nestranačka ili iz neke treće političke opcije".

- Važniji je program koji ćemo pripremiti i mjere koje ćemo poduzeti da nakon uspjeha na lokalnim izborima u Zagrebu, a ja u taj uspjeh ne sumnjam, grad Zagreb spasimo od ovog što se godinama događa, istaknuo je.

Grbin o ekonomskoj politici i istražnom povjerenstvu

Osvrnuo se i na ekonomsku politiku i kazao da je turizam svojevrsno prokletstvo za Republiku Hrvatsku. Pojašnjava  da se ne želi riješiti turizma, već da bismo trebali shvatiti da se ne može živjeti jedino i isključivo od turizma. Kaže da je puno stvari koje se u ekonomskoj politici mogu mijenjati i da će SDP na tome raditi. 

- Prva inicijativa je osnivanje istražnog povjerenstva. Svjedoci smo jedne strahovite korupcijske afere vezane uz Janaf. No svjedoci smo da i iz mnogih drugih kontinuirano cure podaci koji su doveli do toga da su optuženici znali što im se sprema. Istražnim povjerenstvom želimo vidjeti zbog čega dolazi do takvih pojava, ali isto tako želimo osigurati da dođemo do rješenja koja će takve situacije u budućnosti spriječiti, ističe.

"Zaštititi prava radnika, a ne ograničiti poslodavce"

Rekao je i da se socijaldemokracija u Hrvatskoj ne može gledati izdvojeno od one u svijetu te ono što se godinama zagovaralo i predstavljalo kao jedini ispravni put - fleksibilizacija radnih odnosa zapravo nije donijela toliko dobroga koliko se očekivalo. Idemo pokušati pronaći novi put koji će osigurati zaštitu prava radnicima, a da pritom ne ograničava poslodavce u njihovom radu, kazao je.

"Kao premijer više ću slušati i korigirati stavove ako mi netko kaže da griješim"

Na pitanje vidi li se na mjestu premijera i kakav bi bio u odnosu na aktualnog Andreja Plenkovića, potvrdio je i kazao da bi bio "netko tko puno više sluša".

- I kada bi mi netko rekao da griješim, to bih poslušao i korigirao svoje stavove, zaključio je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!