Grbin o ZOR-u: Zakonodavcu radnik mora biti na prvom mjestu

26.11.2022.

Zadnja izmjena 22:18

Autor: HRT/Hina

Peđa Grbin predstavio stranački program za reformu radnog zakonodavstva

Peđa Grbin predstavio stranački program za reformu radnog zakonodavstva

Foto: HRT / HTV

Uoči završne rasprave u Saboru o izmjenama Zakona o radu predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Trogiru je predstavio stranački program za reformu radnog zakonodavstva. Grbin smatra da se radnika mora vratiti u fokus zakona te da zakonodavcu radnici moraju biti na prvom mjestu, a to podrazumijeva i ozbiljno promišljanje o plaćama te poreznoj politici.

- Zato se mi kao SDP zalažemo za novi pristup fiskalnoj politici, a to je porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5.000 kuna, ali isto tako da se u Zakon o radu jasno upišu odredbe koji će se ticati svih dodataka na plaću, kazao je Grbin. 

Grbin u Šibeniku: Predsjednik i premijer moraju se konzultirati o pomoći Ukrajini


Grbin je nakon tribine otišao u Šibenik, gdje je rekao da je donošenje odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatsku pitanje moralnosti pomoći Ukrajini, ali da je to i pitanje poštivanja reda, dodavši kako se o tome moraju konzultirati predsjednik Republike i premijer.

Mi Ukrajini moramo pomoći jer ovo kroz što prolazi je strašno, ali isto tako kao država moramo biti svjesni da se red u našem društvu mora poštovati, izjavio je Grbin.

Ustvrdio je da ako Ustav nalaže da se prije donošenja takvih odluka moraju konzultirati predsjednik Republike i predsjednik Vlade, ili ako Ustav traži suglasnost predsjednika Republike te da o tome odlučuju i predsjednik RH i predsjednik Vlade RH, "onda tako mora biti".


Kaže da će SDP "tu ustavnost braniti u Hrvatskom saboru".


Ali isto tako želim poručiti i Milanoviću i Plenkoviću da nam je svima dosta ovog cirkusa, rekao je Grbin, dodavši da se ozbiljni ljudi imaju sjesti za stol i dogovoriti. 


- Ako se mogu dogovoriti, ako ne, onda moraju izaći pred javnost i reći u čemu je stvar, izjavio je.


SDP-ov predsjednik Grbin je nadalje ustvrdio da HDZ "pokušava na neki način izmanipulirati i javnost, ali i institucije, prebacujući na Sabor ono što oni nisu bili u stanju napraviti".


Grbin je u Šibeniku komentirao i najnoviju SLAPP tužbu, odnosno presudu Županijskog suda u Zagrebu novinarki portala Tris.com.hr, Davorki Blažević, koja po odluci zagrebačkog Županijskog suda mora platiti novčanu kaznu od 40 tisuća kuna.


Presuda je donesena u korist bivše sutkinje Vrhovnog suda, Senke Klarić Baranović, koja je šibensku novinarku tužila zbog povrede 'časti i ugleda'.


Grbin kaže da je to puno šire društveno pitanje. S jedne strane to je pitanje povrede radnog prava novinara, ali to je puno širi problem od samo zaštite nečijih radničkih prava. To je zaštita prava na istinu, zaštita prava na slobodu govora, rekao je Hini Peđa Grbin.


Grbin tvrdi da su tzv. SLAPP tužbe instrument kao u sukobu između radnika i poslodavca te da država treba štititi slabijeg.


Tako i ovdje, kada korporacija ili onaj tko ima novca i može si priuštiti dugogodišnje sudske sporove ide napadati novinare, pa čak i onda kad zna da će izgubiti spor, samo da drugoj strani nabije sudske troškove i da ju zastraši, rekao je, dodavši da je to situacija u kojoj država mora zaštiti slabijeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!