Grbin: Prodaja kredita samo ako je dužnik dao pristanak

27.02.2023.

14:21

Autor: M.M./HRT

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Foto: Vijesti / HTV/HRT

SDP i Zeleno-lijevi blok u proceduru je uputio izmjene zakona o kreditnim institucijama kako bi se, objašnjavaju, stalo na kraj utjerivačima dugova - odnosno regulirao rad Agencija za naplatu potraživanja. Krediti se prodaju, banke ih otpisuju ostvarujući olakšice, a nakon toga Agencije maltretiraju dužnike koji nisu u mogućnosti otplaćivati rate, rekao je predsjednik SDP-a u Šibeniku. Traže da se stambeni i potrošački krediti prodaju isključivo drugim kreditnim institucijama koje su pod nadzorom HANFA-e i HNB-a.

- Tražimo da se takva prodaja kredita može napraviti samo ako je dužnik dao na nju pristanak i to 60 dana prije nego se dogodila prodaja kako se ne bi ugradilo u ugovore o kreditima jedna klauzula da pristaješ na prodaju pa onda prodaje se kome god. Što se tiče agencija za naplatu potraživanja na razini EU-a donijeti su određeni propisi koje Hrvatska još nije implementirala - tražit ćemo da se to uvede kako bi se regulirali ti odnosi, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!