Sastanak o izbornim jedinicama bez vladajućih, oporba želi promjene u radnoj skupini

18.04.2023.

Zadnja izmjena 12:35

Autor: P.F./HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Predstavnici deset oporbenih klubova okupili su se u utorak kako bi raspravljali o novom Zakonu o izbornim jedinicama, pri čemu se nitko od vladajućih nije odazvao, što je oporba ocijenila nedemokratskim, a premijerovo odbijanje da HDZ dođe na sastanak "primjereno autokratima".

Više pogledajte u prilogu Tatjane Munižabe:

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je "izuzetno žalosnim" to što nitko od vladajućih nije došao na sastanak, time su pokazali nepoštovanje ponajprije prema građanima, kojima je izborni zakon važan zbog načina na koji biraju svoje predstavnike.

Rasprava o izbornom zakonodavstvu na Odboru za Ustav


HDZ i njegovi sateliti pokazali su građanima da su potpuno nebitni, što je uvredljivo i sramotno, ali to je realnost u kojoj Hrvatska danas živi, koju joj je donio Andrej Plenković, poručio je.

Želimo da se proces donošenja ovog zakona odvija transparentno, pred javnošću, a ne u nekim podrumima. Već sutra ćemo skupiti potpise i inzistirat ćemo da se na Odboru za Ustav otvori rasprava kako treba izgledati izborno zakonodavstvo, poručio je Grbin.

Sandra Benčić (Možemo) poražavajućom smatra premijerovu izjavu kojom je odbio da HDZ dođe na današnji sastanak, s opravdanjem kako "nisu oni ovdje da bi se odazivali na sastanke opozicije".

Time je premijer pokazao da mu ne trebaju parlament, dijalog parlamentarnih aktera i politički konsenzus, a od prošlog tjedna znamo da mu nisu potrebni ni mediji niti građani kojima će, ako su kritični, poručiti "Auf Wiederesehen", kazala je.

Premijer je zadnjih tjedan dana svoju politiku pozicionirao kao autokratsku, koja ne poštuje osnovne institute parlamentarne demokracije. O njemu više ne možemo govoriti ni kao o Europejcu ni kao demokratu, kaže Benčić.

Marija Selak Raspudić (Most) poručila je kako oporba ne treba biti reaktivna i samo odgovarati na HDZ-ovo krojenje izbornih jedinica.

Nakon 30 godina došlo je vrijeme da se konsenzualno počne dogovarati o nekim važnim pitanjima

Oporba treba biti proaktivna, treba nam cjelovito, dugoročno uređenje izbornog zakonodavstva. Stoga Most u proceduru upućuje zakonske izmjene koje uključuju ukidanje izborne šutnje, uvođenje elektroničkog glasovanja i zabranu kandidiranja onima koji imaju pravomoćnu zatvorsku presudu, šest mjeseci ili više, dodala je.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) pozvao je HDZ i sve stranke da se uključe u proces i zanemare svoj parcijalni interes. Nakon 30 godina valjda je došlo vrijeme da se konsenzualno počne dogovarati o nekim važnim pitanjima jer vladajući time ne bi ništa izgubili niti bi to značilo njihov politički poraz, rekao je.

Dalija Orešković (Centar) ističe da je današnji sastanak jedan od najvažnijih događaja u ovom sazivu Sabora jer će se napokon otvoriti pravi, institucionalizirani dijalog. Ako nastavimo ovako surađivati i tražiti najbolja moguća rješenja kompromisom bit ćemo na dobrom putu da državu otetu od HDZ-a vratimo hrvatskim građanima, poručila je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) napominje da je "ovo trenutak u kojem su maske pale jer HDZ više ni ne skriva da želi složiti izborni zakon po svojim potrebama i interesima" da bi kontinuirano bio pobjednik izbora i koristio Hrvatsku kao vlastiti bankomat.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) ustvrdio je da princip jednake težine svakog glasa dovodi u pitanje 12. izbornu jedinicu, jer zastupnici birani u njoj imaju povlaštenu poziciju i uvijek su jezičac na vagi oko toga tko će krojiti Vladu. Rekao je da "imamo tihu diktaturu Andreja Plenkovića koji pokušava provesti izborni inženjering".

Oporba zahtijeva imenovanje stručne radne skupine za novi zakon


Damir Bajs (Fokus) isto poziva na konsenzus oko temeljnih pitanja i također se zalaže uvođenje elektronskog glasanja.

Deset oporbenih klubova zastupnika zahtijeva imenovanje stručne radne skupine za novi Zakon o izbornim jedinicama, u koju bi najmanje trećinu stručnjaka predložila oporba.

Traže da broj članova radne skupine iz vladajućih i oporbenih redova bude podjednak, kako je Ustavni sud naložio, da svaki glas birača ima jednaku težinu i da se maksimalno poštuju postojeće administrativno-teritorijalne granice, od županijskih do granica gradova i općina.

Bošnjaković (HDZ): Bit će još prostora za konzultacije 


Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik HDZ-a poručio je kako će biti još puno prostora i vremena za konzultacije o tom zakonu. Nakon toga će, napomenuo je, biti u javnom savjetovanju, zatim na nadležnim saborskim odborima i prvom čitanju na plenarnoj sjednici, a nakon ljeta u drugom saborskom čitanju.

- Bit će još puno prostora i vremena za konzultacije i razgovore te sudjelovanje oporbe i njenih stručnjaka. Svjedoci ste da teško postižemo konsenzus oko drugih pitanja, uzvratio je Bošnjaković na novinarski upit ne bi li, zbog povjerenja građana u institucije, bilo bolje da razgovor bude uključiv.

Podsjetio je pritom da se vladajući i oporba još nisu dogovorili oko ustavnih promjena za referendum, što je dugo na dnevnom redu, da je oporba odbila premijerov poziv na razgovor nakon parlamentarnih izbora te da je izostao dogovor oko pomoći Ukrajini.

- Dug je put i velika je procedura oko ovog pitanja, sve što ste rekli možemo ostvariti i napraviti konsenzus, ali neki prijedlog o kojem ćemo raspravljati, moramo imati, kazao je HDZ-ov zastupnik. Naglasio je i kako je radna skupina unutar HDZ-a, u kojoj je i ministar pravosuđa Malenica, i radna skupina unutar Ministarstva pravosuđa koja radi na spomenutom prijedlogu, u jednakom odnosu kao radne skupine u svim drugim strankama.

Upitan može li se dogoditi da radna skupina Ministarstva predloži drugačiji model jedinica od skupine HDZ-a, uzvratio je kako je teoretski svašta moguće. Na opasku da su rijetke stranke koje u radnoj skupini imaju ministra, istaknuo je kako je ministar dužnosnik HDZ-a i kako mu nije zabranjeno sudjelovati u radnim skupinama svoje stranke.


Pupovac: Još nismo vidjeli prijedlog zakona


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako izmjene prijedloga zakona o izbornim jedinicama još nisu vidjeli niti se o njemu razgovaralo unutar koalicije.

- Mi nismo vidjeli taj zakon, niti prijedlog zakona. To što piše u novinama je vrijedno pažnje ali još uvijek nije dovoljno da bismo razgovarali sa predstavnicima opozicije. Ali još nismo razgovarali ni unutar koalicije, kazao je Pupovac, koji se također nije odazvao oporbenom pozivu na sastanak. Dodao je da će se SDSS uključiti u raspravu kada dođe vrijeme.

Izrazio je i zabrinutost zbog činjenice da između klubova vladajuće većine i opozicije više nema "ni minimalnog komuniciranja kakvog je bilo prije". Sve je stalo, dodao je u raspravi oko promjena ustavnog zakona o Ustavnom su vezano za referendum. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!