Grbin: Tragično je što neki umanjuju važnost Dana antifašističke borbe

22.06.2023.

13:58

Autor: Hina/HRT

Grbin u Brezovici

Grbin u Brezovici

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u četvrtak u Brezovici tragičnim to što neki umanjuju važnost obilježavanja Dana antifašističke borbe koja je bila veličanstvena nakon što je predsjednik zagrebačkog Domovinskog pokreta Igor Peternel upitao što se to danas slavi.


- Bila je to borba protiv svih izgleda, borba ljudi koji su pokazali da kada se sve čini da je protiv tebe, ti svejedno možeš ustati, boriti se, i izboriti se za istinu pravdu i slobodu, izjavio je Grbin koji je u Brezovici čestitao svim hrvatskim građanima Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

Prije 82. godine, dodao je, na ovom mjestu jedna grupa izuzetno hrabrih krenula je u borbu protiv najopakijeg vojnog stroja kojeg je čovječanstvo do tada vidjelo. "I zato se danas moramo pokloniti ne samo njima, nego i svim onima koji su nakon toga pokazali kako se boriti za slobodu, kako se boriti za svoje i koji su postavili temelj Hrvatske koja je nakon toga u domovinskom ratu obranjena, rekao je.

Peternel je pak na konferenciji za novinare koju je održao u Brezovici rekao da se "treba zapitati" što se to danas slavi.

- Danas se ovdje slavi osnivanje Partizanskog odreda, odnosno slavi se zapravo teror", ustvrdio je i ocijenio da je vrijeme da se "konačno provedu odluke Europskog suda za ljudska prava i da se ljudima vrati imovina, odnosno da se vrate stanovi koje su komunističkom diktaturom oduzete".

- Vrijeme je da se Hrvatska suoči s komunističkom prošlošću i da prestane obilježavati ovakve dane, smatra Peternel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!