Grbin u Dnevniku HTV-a: Zapovjedna odgovornost Gotovca

14.09.2022.

19:41

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Peđa Grbin u Dnevniku HTV-a

Peđa Grbin u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

Posljednja zbivanja u stranci i najaktualnije političke teme u Dnevniku je komentirao čelnik SDP-a Peđa Grbin. Osvrnuo se na situaciju vezanu za izbacivanje Viktora Gotovca, na suradnju s Možemo! te na INA-u. 

Viktor Gotovac negira ucjenjivanje, a Tomislav Tomašević i Peđa Grbin tvrde da je bilo ucjenjivanja u kontekstu unutarstranačkog obračuna u SDP-u. Je li Gotovac nazvao Tomaševića i od njega tražio smjenu Joška Klisovića u zamjenu za potporu u Zagrebačkoj skupštini? Je li Gotovac htio na Klisovićevo mjesto?

- Ono što mogu reći jest da bilo kakva ucjena kojom tražiš stvari koje su vezane uz stranku u zamjenu za nešto što je u interesu građana, to nije prihvatljivo. Mi se moramo brinuti o interesu građana, ako je neka odluka dobra, mi je moramo podržati, navodi predsjednik SDP-a Peđa Grbin u središnjem Dnevniku HTV-a.

Dodaje da je Gotovac napravio štetu stranci i bez ikakvih konzultacija raskinuo sporazum.

- To je napravio u trenutku dok se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj i koruptivnoj krizi, rekao je, dodajući da je time "osigurao" da se već tri dana ne govori o koruptivnoj aferi u INA-i.

"Ključno osigurati funkcioniranje grada" 

Ističe da je za raskid sporazuma doznao nakon odluke Gradskog odbora.

- Odgovornost Gotovca je zapovjedna. Razgovarat ćemo i vidjeti kako da iz ovoga izađemo jači.

Na pitanje jača li stranku izbacivanje onih koji su neistomišljenici, predsjednik SDP-a kaže da stranka mora riješiti situaciju s onima koji ne žele surađivati i raditi te da su oni to i napravili. 

O redefiniranju odnosa s Možemo!, Grbin kaže kako je ključno da se osigura funkcioniranje grada.

Dotaknuta je i tema nacionalne politike, odnosno činjenice da sutra neće biti aktualnog prijepodneva jer premijer Andrej Plenković ima COVID-19. No postavljeno je pitanje zašto oporba nije htjela "rešetati" Plenkovićeve ministre.

- Želimo mu brz oporavak. Nemamo naviku stjecati političke bodove dok je netko bolestan ili ima neku obiteljsku situaciju. To se ne radi. Kada ozdravi, bit će aktualno prijepodne i na njemu ćemo postaviti sva ona pitanja na koje građani očekuju odgovore.

"Odgovoriti na pitanja o cijeni plina"

Govorio je Grbin u središnjem Dnevniku i o odluci da hrvatski plin ostaje u hrvatskim rukama te da će ga INA prodavati HEP-u.

- Ta je odluka u velikom dijelu nužna, ali je trebala biti donesena ranije. Međutim, ona je otvorila pitanje je li osigurano da se taj plin nastavi vaditi, da nastavi teći dalje. Posebno me zanima zašto, kada je ekipa oko "dede Daneta" trgovala tim plinom, on je iz INA-e išao po točno duplo nižoj cijeni nego što je to Vlada danas odredila. Znači kada HDZ-ovac prodaje Plenkovićevom prijatelju, onda može ići po 20 eura, a kada INA prodaje HEP-u za hrvatske građane, onda to ide po duplo višoj cijeni. Očekujem vrlo jasan odgovor od Vlade, Davora Filipovića i Plenkovića. To je pitanje na koje bi trebali odgovoriti puno prije aktualnog prijepodneva.

Osvrnuo se i na navode da u Hrvatskoj postoje paramilitarne skupine koje žele nasilno promijeniti vlast.

- Treba postaviti pitanje obavještajnim strukturama. Što su HDZ i Božinović poduzeli da se te paramilitarne skupine otkriju, spriječe i kazne. Nasilje najoštrije osuđujem, ali manipulacija nasiljem nije daleko od samog nasilja, zaključuje predsjednik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!