Grbin u Pločama: Pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na vrijeme

26.02.2023.

15:44

Autor: Hina/HRT/A.S.

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je  da zbog neorganiziranosti sustava i nesposobnosti Ministarstva zdravstva brojni pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na vrijeme.


Određeni dijelovi Hrvatske imaju problem s dostupnošću zdravstvene zaštite, kako na otocima, tako i ovdje u dolini Neretve ili u sjeverozapadnoj Istri, upozorio je Grbin koji je u Pločama sudjelovao na sjednici SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Nažalost, u zadnje vrijeme tako je i u Zagrebu, gdje se zbog neorganiziranosti i nesposobnosti Ministarstva zdravstva gotovo sve bolnice obnavljaju u isto vrijeme, pa nastaje kaos u kojem pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na vrijeme, dodao je.

To je problem sustava koji počiva prije svega na Ministarstvu zdravstva, a onda i na županijama koje bi se trebale brinuti o potrebama pacijenata, ali isto tako i zdravstvenih radnika, liječnika, medicinskih sestara, medicinskih tehničara i ostalih u sustavu zdravstvene zaštite.

- Oni ne samo da su potplaćeni, već su zbog neorganiziranosti sustava dovedeni u situaciju da često moraju 'crnčiti' po cijele dane, a kada se dogodi propust za koji je odgovoran ministar, koji nije u stanju ustrojiti svoje ministarstvo, onda se njih proziva odasvud iz Ploča, rekao je Grbin.

Podsjetio je kako je prije dvije godine ministar Vili Beroš rekao da je reforma zdravstva završila u ladici premijera Plenkovića, nakon čega je prije tri-četiri mjeseca stidljivo ušla u saborsku raspravu, a od tada od nje ni traga niti glasa.

- Situacija u zdravstvu je sve gora, zato pozivamo ministra i Vladu da prijedlog reforme zdravstvene zaštite što prije ugleda svjetlo dana. Nacija smo koja stari pa zdravstvena zaštita postaje sve veći problem, a ovako kako Beroš i njegova ekipa ovdje u županiji rade svoj posao ne može se osigurati kvalitetno zdravstvo našim građanima, poručio je Grbin.

Gradonačelnik Ploča i predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije Mišo Krstičević upozorio je da Pločama nedostaju pedijatri, iako je problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mnogo veći.

- Pedijatra ćemo riješiti, premostit će se razdoblje dok ne dođe jedna doktorica, što se oduljilo zbog niza subjektivnih razloga. Puno je veći problem ostatak primarne zaštite, jasno je da se to ne može nadomjestiti dovođenjem jednog liječnika, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!